Gairebé un miler de facultatius (916) han signat la campanya digital de recollida de peticions formulada per Metges de Catalunya (MC) perquè el Servei Català de la Salut (CatSalut) permeti als especialistes prescriure tractaments farmacològics per mitjà de la recepta electrònica amb una durada màxima de 365 dies, tal com fan els metges de família.
Els signants de la campanya, metges de l’Institut Català de la Salut (ICS) i d’altres proveïdors de la xarxa sanitària concertada (XHUP), han adreçat peticions individuals als quatre col·legis de metges catalans perquè, en tant que institucions responsables de proporcionar la certificació electrònica necessària per a la prescripció, emprenguin les gestions oportunes amb el CatSalut per ampliar el topall de 60 dies que actualment imposa el sistema a les receptes dels especialistes, a excepció dels metges de capçalera als quals se'ls permet indicar plans de medicació de fins a un any de durada.
Així, el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) ha rebut 645 peticions de col·legiats, el de Girona (COMG) 110, el de Tarragona (COMT) 82 i el de Lleida (COMLL) 79. Per especialitats, destaquen els metges de família (477) per davant de la resta d’especialistes (389) i dels pediatres (50). A parer del sindicat, que hi hagi més peticions de metges d’atenció primària demostra que el topall temporal dels tractaments dels especialistes comporta una "sobrecàrrega assistencial i burocràtica totalment innecessària" per al primer nivell assistencial.
Paral·lelament, el sindicat ha presentat dues instàncies, una al gerent de l’ICS, Pere Soley, i una altra al director del CatSalut, Josep Maria Padrosa, sol·licitant la retirada de la limitació temporal a la prescripció dels especialistes.
Per a MC, la restricció que s’imposa als tractaments d’un determinat grup de facultatius suposa una coartació de la llibertat de prescripció i una forma de discriminació professional. A més, considera que es tracta d’una mesura que contradiu els compromisos adoptats per l’ICS, el CatSalut, els col·legis professionals i el sindicat mèdic en el document ‘Relacions entre metges de Primària i d’Hospitals’ elaborat per la Comissió de l’Ordenació de la Professió Mèdica del Consell de la Professió Mèdica de Catalunya que estableix que els especialistes han d’emetre les receptes evitant que el metge i el pediatre de capçalera hagin de fer prescripcions induïdes.
Segons l’organització, la limitació també és contrària a la normativa vigent sobre la recepta mèdica i ordres de dispensació que nega als proveïdors la possibilitat de regular o establir límits a la prestació farmacèutica, ja que aquesta atribució només recau sobre el CatSalut.