Metges de Catalunya (MC) ha sol·licitat a la Mesa del Parlament que s’aturi la creació del nou ens que ha de gestionar la sanitat pública a Lleida i també tots aquells projectes que s’estan posant en marxa a Girona i a Tarragona per integrar els serveis sanitaris públics, “fins que no s’estableixin per llei els requisits bàsics d’aquests desplegaments territorials”.
El sindicat considera que aquests processos de reordenació sanitària “van més enllà de les polítiques conjunturals d’austeritat i sobrepassen l’acció de govern”, motiu pel qual demana que “s’obri un procés participatiu real” amb tots els agents sanitaris implicats per debatre i consensuar “el model sanitari que ha de permetre seguir prestant el servei públic i de qualitat que, per mandat estatutari i legal, ha de portar a terme el Govern de la Generalitat”.
MC sosté que la constitució d’aquestes noves entitats gestores “no neix d’una necessitat jurídica, ni assistencial, ni organitzativa, sinó d’una voluntat política” que està posant en qüestió el model sanitari actual. “No hi ha cap impediment legal per tal que l’Institut Català de la Salut –ICS– porti a terme el que pretén que faci el nou ens de Lleida”, exemplifica l’organització, que recorda que la nova llei de l’ICS de 2007 “permet agilitzar el seu funcionament i descentralitzar la seva presa de decisions, sense necessitat d’atomitzar i disgregar l’empresa”.
A més, insisteix que la proliferació de nous organismes de dret públic, consorciats o no, “en lloc d’agilitzar i simplificar el sistema públic de salut, encara empitjoraran la seva hipertròfia estructural” amb nous càrrecs i comandaments.
D’altra banda, el sindicat també critica la falta de planificació en la gestió dels recursos humans dels nous ens, on coexistiran treballadors estatutaris, laborals i funcionaris amb diferents regulacions laborals “que tenen una incidència directa en l’organització dels serveis”.
Amb tot plegat, MC conclou que la reordenació sanitària territorial que està endegant el Govern “no és oportuna a hores d’ara, i més tenint en compte que Catalunya està immersa en un procés per decidir el seu propi futur i també el de la sanitat”. En aquest sentit, veu una “incongruència” prendre mesures que “hipotequin” el futur d’una de les principals estructures d’Estat com l’ICS.