Metges de Catalunya (MC) recrimina a les patronals de la xarxa sanitària concertada que forcin les organitzacions sindicals a signar un conveni col·lectiu "exprés", que afectarà 50.000 treballadors, en "només tres reunions". El sindicat mèdic critica que els representants empresarials hagin fixat el dia 12 de novembre com a data límit per assolir un acord, emprant el pretext de la desregularització de les actuals condicions laborals el dia 31 de desembre, data en què finalitzarà el I Conveni sociosanitari i els pactes d’empresa subscrits després del decaïment del VII Conveni XHUP.
L’organització nega que hi hagi cap urgència de negociació, ja que les condicions dels acords vigents queden contractualitzades un cop superat el període de vigència, segons ha sentenciat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), i perquè la major part de centres no disposaran dels seus pressupostos fins al segon trimestre de 2015. "Si en l’anterior conveni les negociacions es van allargar cinc anys, no entenem per què ara s’ha de signar un conveni en 15 dies", afirma un dels representats de MC.
En la darrera reunió de la mesa de negociació celebrada aquest dimecres, els sindicats han presentat les seves respectives propostes de conveni. CCOO proposa que el nou marc de relacions laborals del sector concertat s’iguali al conveni sociosanitari que van signar l’any passat una part dels centres. Segons aquesta organització, s’ha d'acceptar una pèrdua de fins a un 10% de poder adquisitiu perquè "tard o d'hora es recuperarà". Per la seva part, les plataformes de conveni dels sindicats UGT i SATSE incorporen algunes mesures de millora prenent com a punt de partida l’anterior conveni XHUP.
MC ha presentat una plataforma de conveni col·lectiu que preveu unes condicions laborals "assumibles" en l’actual context econòmic i que defensa els interessos de "tots els treballadors sanitaris". Els punts més destacats de la proposta del sindicat mèdic són:
- Adequació de les condicions salarials actuals a les sentències judicials favorables a les recuperacions retributives i actualització dels sous amb l’IPC.
- Regulació de la jornada i descansos de tot el personal.
- Manteniment de la carrera professional.
- Equiparació de les retribucions dels professionals de primària i hospitals.
- Regulació de les guàrdies localitzables.
- Reconeixement de la formació continuada, docència i recerca amb les especificitats pròpies dels professionals sanitaris.
- Participació dels professionals en les decisions d’impacte assistencial i autogestió de les agendes.
Paral·lelament, l’organització ha reiterat als representants empresarials la seva petició de constitució d’una mesa de negociació única per als facultatius que desemboqui en el primer conveni mèdic. En aquest sentit, MC defensa que no hi ha cap impediment jurídic per integrar un conveni propi en el marc d’un conveni de sector.
D’altra banda, el sindicat lamenta que els representants de CATAC-IAC-FTS i CGT, que havien estat convidats per MC com a observadors de les negociacions, es veiessin obligats a abandonar la reunió a conseqüència de la limitació de dos assessors per organització que van establir les patronals amb l’aquiescència de la resta de forces sindicals de la mesa.
Dilluns 10 de novembre, la mesa negociadora es tornarà a reunir per debatre la proposta completa de conveni que presentaran les patronals un cop analitzades les plataformes aportades pel sindicats.
Documents relacionats: