Indignació i molt malestar al si de Metges de Catalunya (MC), després de conèixer-se l’última decisió de l’Institut Català de la Salut (ICS) de denegar la condició de delegats de secció sindical de l’organització a afiliats facultatius d’Assistència Pública Domiciliària (APD) de Lleida, Girona i Barcelona, i obstaculitzar, així, la capacitat que té el sindicat –reconeguda en el Pacte sobre drets sindicals en l’àmbit de l’Administració de la Generalitat de l’any 2004– de nomenar els seus representants en el territori.
Per al secretari general de MC, Francesc Duch, aquesta maniobra és una mostra més de l’“hostilitat” de la direcció de l’ICS cap al sindicat que no té precedents històrics”. Assegura que la decisió “contravé” el pacte subscrit entre Administració i sindicats, que estableix que aquestes organitzacions tenen la potestat de designar els membres de les seves seccions sindicals, sempre que siguin afiliats seus i independentment de si són personal funcionari, estatutari o laboral.
Davant d’aquesta vulneració de l’acord, Duch anuncia que, si no hi ha una rectificació imminent per part de l’ICS, MC emprendrà accions legals per tal de defensar el dret d’acció sindical i protegir els seus delegats proscrits, alguns dels quals s’han pronunciat públicament contra la creació del nou consorci sanitari de Lleida i el projecte d’aliances estratègiques CIMS, de Girona. “Voldria pensar que aquesta circumstància no ha tingut res a veure en la decisió de l’ICS”, afirma.
Aquesta no és la primera vegada que el col·lectiu APD rep les garrotades de l’ens públic. Fa tres mesos, aquests facultatius van quedar exclosos del cens de treballadors amb dret a vot a les eleccions sindicals de l’ICS. MC va recórrer l’exclusió als tribunals i, de moment, els jutges li han donat la raó en el cas de la província de Tarragona. A les altres províncies (Girona, Lleida i Barcelona), el judici encara no s’ha celebrat.
D’altra banda, el procés d’estatutarització obligatori dels APD també va portar cua. Si bé la problemàtica la va desencadenar un decret llei del govern espanyol de l’any 2012, l’estira-i-arronsa amb l’ICS i amb el mateix Departament de Salut per desactivar l’obligatorietat de la integració a Catalunya va ser constant. Finalment, el sindicat va aconseguir el seu objectiu.