Delegats de Metges de Catalunya (MC) s’han sumat aquest divendres als prop de 200 facultatius que s’han concentrat a les portes de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, per protestar contra la política de represàlies del nou gerent del centre, Vicenç Martínez Ibáñez, que ha vetat la contractació d’un metge a la Unitat d’Urgències de l’Àrea General, tot i tenir l’aprovació de la responsable del servei, Assumpta Ricart.
Casualment, aquest professional, que s’havia incorporat al seu lloc de treball aquest dimecres després d’haver acabat el seu període de formació, havia signat fa uns dies un manifest de suport al col·lectiu infermer de l’hospital que protesta per la decisió unilateral de la gerència de suprimir les rotacions d’auxiliars i d’infermeria a les quatre àrees d’urgències. Compromès amb la institució, valorat pels seus companys i atret per la ciència –era membre del grup d’investigació de malalties minoritàries del centre–, també s’havia significat en la vaga convocada l’any passat pels metges interns residents (MIR) contra la limitació de les guàrdies i les retallades sanitàries.
El metge represaliat feia més de dos mesos que, durant la seva residència, reforçava l’equip mèdic d’Urgències per suplir una baixa laboral i, fins i tot, fa una setmana que havia rebut la planificació de treball del mes de maig, on constava el seu nom com a nou metge adjunt d’Urgències (MAU) des d’aquest dimecres. Però, unes hores després d’incorporar-se a la feina, el centre li va comunicar que, per decisió de la gerència, no comptaven amb els seus serveis, atès que “no complia el perfil requerit per treballar en la institució”.
MC censura l’actuació “dèspota” del gerent de Vall d’Hebron, a qui exigeix que reconsideri la seva decisió, si no vol provocar una “revolta” de la plantilla, només tres mesos després d’assumir el càrrec. “Hi ha comandaments de l’Institut Català de la Salut que confonen la gestió d’una empresa pública amb un feu medieval, on ningú mana més que ells i, a més, en fan ostentació pública”, ha afirmat el secretari general del sindicat, Francesc Duch, que ha afegit que antigament “el senyor feudal tenia el dret de pernada i ara el gerent té el ‘perfil’, un eufemisme amb què justifiquen l’arbitrarietat de contractar a qui volen, com volen i quan volen”.