Metges de Catalunya (MC), sindicat majoritari a la sanitat pública catalana, reclama al nou conseller de Salut, Antoni Comín, que “passi pàgina” i “enterri” les retallades sanitàries que al llarg dels darrers cinc anys “han posat clarament en perill els fonaments del sistema”. Per a l’organització, és “indispensable” recuperar el pressupost sanitari previ a les polítiques d’austeritat del Govern, que s’ha reduït un 14,3% des de 2010, i restituir les condicions laborals i salarials dels facultatius menyscabades per la tisorada a la sanitat.
A més, el sindicat demana a Comín que fixi les bases per ampliar la participació dels metges “en tots els òrgans de decisió assistencial i de gestió de les empreses i institucions sanitàries”, amb l’objectiu d’incrementar l’eficàcia i l’eficiència del sistema, i reconèixer així el pes específic del coneixement mèdic.
Una altra de les prioritats que planteja MC al nou titular de Salut és la paralització del transvasament de competències mèdiques a altres professionals sanitaris, “ja que es tracta d’una fórmula assistencial low cost per pal·liar els efectes de la retallada d’efectius mèdics”. En aquest sentit, l’organització recorda que només a l’Institut Català de la Salut (ICS) la plantilla de facultatius s’ha reduït en més de 1.100 professionals durant el període 2010-2014, la majoria dels quals a l’atenció primària, “fet que comporta una major saturació de les consultes, un increment significatiu dels temps d’espera i una sobrecàrrega laboral insuportable”.
El sindicat també insta Comín a endegar “polítiques realistes” encaminades a eradicar la precarietat laboral cada vegada més estesa entre el col·lectiu mèdic i a bastir un entorn professional més favorable que reverteixi la migració de professionals a l’estranger, vist que Catalunya s’ha situat l’any 2015 com la comunitat autònoma líder en l’emissió del certificat d’idoneïtat professional necessari perquè el metge pugui exercir en altres països de la Unió Europea, segons les darreres dades facilitades per la Organización Médica Colegial (OMC).
Respecte al disseny del model sanitari català, MC espera un “compromís ferm i sense fissures” per part de Comín en la defensa d’un sistema sanitari públic “blindat” a l’ànim de lucre i, per tant, a qualsevol tipus de privatització o externalització de serveis. Així mateix, l’organització requereix al nou conseller de Salut “decisió” per simplificar d’“una vegada per sempre” la hipertròfia estructural, gerencial i de comandaments que suporta el sistema i que consumeix una quantitat de recursos imprescindibles per a l’assistència.
Davant d’aquests reptes que planteja la professió mèdica, el sindicat desitja “tots els èxits possibles” a Comín, encara que reconeix que “no ho tindrà fàcil”, atès que la legislatura està programada només a 18 mesos i no té experiència sanitària. MC remarca que el seu nomenament trenca amb una tradició de consellers metges que s’ha mantingut a Catalunya des de la recuperació democràtica, motiu pel qual el situa en una “situació de desavantatge” pel que fa al coneixement del sistema.
Boi Ruiz
D’altra banda, l’organització acomiada el fins ara conseller de Salut, Boi Ruiz, amb un “suspens inapel·lable”, principalment per haver carregat la major part del pes de les retallades sobre les esquenes del personal sanitari, sense oblidar el tancament de serveis i recursos i la posada en marxa de controvertits projectes de reordenació sanitària. A més, el sindicat recorda que durant el seu mandat han proliferat diversos casos de presumpta corrupció vinculats a la sanitat catalana i s’han incrementat els contractes d’activitat al sector privat per prestar assistència pública.
No obstant això, el sindicat aprova l’afany de Ruiz per millorar la transparència del model sanitari, en el marc del compliment de la Llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern aprovada per l’executiu català l’any 2014.