Metges de Catalunya (MC) dubta de l’anunci que ha fet el Servei Català de la Salut (CatSalut) de reforçar amb 144 facultatius addicionals els equips d’atenció primària (EAP) i hospitalària dels centres de la xarxa sanitària pública durant els mesos de juliol, agost i setembre, perquè creu que aquests reforços seran en realitat la suma dels contractes de substitució dels professionals de vacances.
El sindicat veu inversemblants les xifres proporcionades per CatSalut davant les dificultats que estan tenint últimament els centres de salut, sobretot els d’atenció primària, per cobrir les places vacants per jubilació o vacances, com el cas de les àrees bàsiques de salut (ABS) de Cubelles-Cunit (Barcelona) o Roses (Girona), on tres dels quatre metges que havien estat contractats per a la temporada d’estiu han renunciat en l’últim moment, perquè havien trobat una altra oferta laboral millor, segons ha informat aquest dissabte El Punt Avui.
Mentrestant, la cobertura assistencial en aquesta zona de la Costa Brava s’està reforçant amb facultatius d’altres EAP més nombrosos de Girona que, alhora, han hagut de reorganitzar la seva agenda de treball per poder oferir el seu suport a Roses.
La nova vicesecretària general de MC, Ana Roca, ha afirmat a l’agència de notícies Europa Press que molts centres i direccions sanitàries no tenen, a hores d’ara, coneixement dels nous contractes de reforç, ja que la majoria “són verdaderament substitucions”.
Segons les dades del CatSalut, un 77,8% dels suposats reforços mèdics seran als EAP de les zones costaneres, on hi ha un major increment de la demanda assistencial durant l’estiu. Així, anuncia que contractarà 112 metges de família per a l’atenció primària de les regions sanitàries de Girona (74), Tarragona (31) i Terres de l’Ebre (7).
Pel que fa a la capacitat dels centres hospitalaris de Catalunya, el CatSalut ha establert una disponibilitat funcional mitjana del 86,9% dels llits, entre l’1 de juliol i el 30 de setembre, un percentatge molt similar al de l’estiu passat (85,8%). Durant la segona quinzena d’agost, és quan menys places hospitalàries estaran disponibles amb un 80,8% dels llits.
Per regions, els hospitals de Terres de l’Ebre i de Lleida seran els que tancaran més llits durant l’agost, seguits dels centres hospitalaris de la província de Barcelona. En canvi, a l’Alt Pirineu-Aran la disponibilitat de places serà del 100% durant els tres mesos en què està en vigor el dispositiu d’estiu.
Roca ha valorat positivament que hi hagi més llits disponibles aquest estiu, tot i que l’increment no és prou significatiu. No obstant això, ha insistit en reclamar a les direccions hospitalàries celeritat a l’hora d’obrir llits, si les necessitats assistencials ho requereixen. “Més que el número de llits disponibles, el que és més important és l’agilitat i la rapidesa amb què aquest llit es posa a disposició del pacient que ho necessita. A vegades, el que és més complicat és crear el dispositiu assistencial perquè aquell pacient pugui ingressar en aquell llit concret i evitar demores inacceptables”, ha afirmat en una entrevista a COPE Catalunya.