Metges de Catalunya (MC) acusa l’Institut Català de la Salut (ICS) de reduir el nombre de facultatius que cobreixen l’atenció continuada –guàrdies– als centres d’atenció primària (CAP) de les comarques de Lleida i de posar en perill la qualitat assistencial, a causa de la sobrecàrrega de treball que ha de suportar l’escassa plantilla.
El sindicat denuncia que s’ha retallat en un 40% l’equip mèdic que fa guàrdies als CAP de Tàrrega (en la fotografia), Mollerussa, Balaguer, Bellpuig, Les Borges Blanques i Lleida Rural Sud en els darrers mesos, mentre que la població no ha parat de créixer. En concret, s’ha reduït de 20 a 12 el personal facultatiu d’urgències.
L’organització ha fet arribar una queixa formal a la Junta de Personal d’Atenció Primària i a la Gerència d’Àmbit de Primària de Lleida pel que considera una mesura estrictament economicista, pensada per expulsar els professionals i rebaixar la despesa en recursos humans.
MC adverteix que la reforma de les urgències, que l’ICS està imposant unilateralment a Lleida, es pot estendre a la resta de centres de primària de Catalunya i culpa els sindicats no mèdics UGT, CCOO i CATAC de pactar amb l’Administració un nou model d’atenció continuada que precaritza encara més les condicions laborals dels facultatius.
En aquest sentit, Metges de Catalunya denuncia que moltes sales d’estar dels metges de guàrdia als CAP de Lleida no tenen les condicions idònies per estar-hi de servei 24 hores, ja que no disposen de ventilació, aigua corrent i un lloc adequat per descansar.
El sindicat considera que, abans de fer una modificació substancial de l’atenció continuada, caldria accelerar i esperar els resultats de l’estudi que està fent el Consell de la Professió Mèdica de Catalunya sobre la reordenació dels recursos humans.
Per aquest motiu, Metges de Catalunya exigeix al delegat del Departament de Salut a Lleida, Sebastià Barranco, alhora vicepresident del Consell de la Professió Mèdica, que aturi el procés de reforma endegat.
Properament, MC convocarà una assemblea de metges d’atenció primària a Lleida per constituir un grup de seguiment que fixarà les accions a prendre, en cas que no hi hagi una resposta satisfactòria a les demandes del sindicat.