El metge amb contracte indefinit adscrit al servei d’urgències d’un centre de la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública (XHUP), amb títol d’especialista o amb un mínim de set o més anys d’experiència i amb una dedicació igual o superior al 75% de la jornada màxima anual té dret a accedir al nivell A del sistema d’incentivació, promoció i desenvolupament professional (SIPDP), segons el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).
La resolució del TSJC, que ratifica una sentència de primera instància, dóna la raó a Metges de Catalunya (MC) en una demanda presentada contra el Consorci Sanitari de l’Alt Penedès per haver negat l’accés a la carrera professional a dos facultatius adscrits al Servei d’Urgències d’aquest hospital.
L’empresa al·lega que aquests metges no poden participar en el sistema d’incentivació perquè han estat contractats específicament per fer guàrdies, una excepció reconeguda en el conveni laboral de la XHUP (annex 10).
No obstant això, el sindicat considera que els facultatius formen part de la plantilla del centre, ja que tenen un contracte indefinit i fan una jornada ordinària, en aquest cas al servei d’urgències, malgrat que el seu horari laboral es distribueixi per mòduls d’atenció continuada. Per tant, MC argumenta que els seus demandants tenen el mateix dret d’accés a la carrera professional que la resta de personal mèdic.
La sentència reconeix que l’empresa sanitària paga aquests metges com a treballadors en jornada ordinària per totes les hores que fan fins a la jornada màxima del conveni i en funció de la seva categoria professional. D’acord amb la directiva europea, el jutge no distingeix entre el temps de treball que es fa en els diferents serveis de planta i en els serveis d’urgències i ho considera jornada ordinària en tots els casos.
La resolució assenyala que els demandants tenen la seva jornada anual planificada i programada i, consegüentment, formen part de la plantilla de l’empresa. A més, compleixen els requisits previstos en el conveni de la XHUP per a accedir al SIPDP: tenen el títol d’especialista o acrediten set o més anys d’experiència hospitalària, fa com a mínim un any que presten serveis al centre avaluador i tenen una dedicació igual o superior al 75% de la jornada màxima anual determinada en el conveni.