Metges de Catalunya rebutja l’acord marc per a l’homologació laboral dels treballadors del sistema sanitari català

dijous, 15 desembre, 2005

Metges de Catalunya (MC) no signarà l'acord marc de la Mesa Social que intenta homologar les condicions laborals i professionals per al conjunt de treballadors del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT). El sindicat titlla el text de "decàleg d'indefinicions", ja que no estableix els criteris bàsics d'homologació i trasllada aquest compromís als diferents àmbits de negociació de la sanitat pública i concertada.

MC considera que el document ni millora ni humanitza la sanitat, sinó que, per damunt de tot, busca incrementar la productivitat dels treballadors, facilitant la mobilitat funcional i geogràfica dins del sistema i flexibilitzant al màxim les condicions laborals.

Per al sindicat, aquestes són unes mesures regressives que amaguen una mancança alarmant de facultatius. En aquest sentit, afirma que s'ha perdut una gran oportunitat per elaborar un pla de recursos humans que afronti el dèficit progressiu de professionals, reconegut pel mateix Departament de Salut.

D'altra banda, MC argumenta que l'acord no homologa aspectes fonamentals com les guàrdies, la jornada laboral i el règim de descansos o conceptes tan importants per al reconeixement i la incentivació del personal sanitari com la carrera professional o la retribució variable per objectius assolits.

A més, denuncia que la Mesa Social s'ha desentès de la demanda del sindicat de fixar un conveni franja propi per a metges que reconegui l'especificitat i la responsabilitat d'aquest col·lectiu.

Finalment, l'organització lamenta que s'hagin frustrat les expectatives creades per la consellera de Salut, Marina Geli, al juliol de 2004 quan va impulsar la Mesa Social amb la participació de l'Administració, els sindicats i les patronals (en la fotografia). MC està disposat a signar un acord, sempre que això no representi un pas en fals. El sindicat vol que es garanteixi una veritable homologació, sense hipotecar les justes possibilitats de millora dels professionals sanitaris.