El Tribunal Suprem haurà de decidir si el Sindicat de Metges de Catalunya (SMC-CESM) ha de ser compensat econòmicament per la confiscació del seu patrimoni històric després de la Guerra Civil. Els advocats del sindicat han decidit portar el cas al Suprem, després que l'Audiència Nacional hagi desestimat el recurs contenciós-administratiu, presentat pel SMC-CESM, contra la decisió del Ministeri de Treball i Seguretat Social de no acceptar a tràmit el procediment de compensació.
Fa tres anys, l'assessoria jurídica va presentar una demanda legal contra el Ministeri de Treball per reclamar el valor de l'edifici del Casal del Metge de Barcelona, situat a la Via Laietana, 31. Aquest immoble, que actualment pertany a Mutual Mèdica de Catalunya i Balears, era propietat del sindicat, quan al 1940 el Ministerio de Gobernación del règim va dissoldre l'organització.
Per tal de no perjudicar Mutual Mèdica i el col·lectiu de professionals que representa, la reclamació del SMC-CESM no sol·licita que li sigui retornat l'edifici, sinó que se li compensi econòmicament amb més de 4 milions d'euros, el valor de l'immoble segons una taxació feta per un Agent de la Propietat Immobiliària (API) i un enginyer industrial superior al 1986.
El Ministeri de Treball no va admetre a tràmit el procediment, decisió contra la qual el sindicat va interposar un recurs contenciós-administratiu al febrer de 2001. Ara, l'Audiència Nacional l'ha desestimat i haurà de ser el Tribunal Suprem qui decideixi en última instància.