Metges de Catalunya (MC) critica la decisió de l'Institut Català de la Salut (ICS) d'ampliar les competències professionals de les infermeres d'atenció primària, que assumiran funcions fins ara exclusives dels metges per pal·liar el dèficit de facultatius, en el marc del nou pla "La infermera familiar i comunitària. Gestió de la demanda".
L'ICS vol aconseguir que el personal d'infermeria intervingui en el diagnòstic, el tractament i la prescripció mèdica de patologies agudes com el dolor mecànic lumbar, els problemes respiratoris, les molèsties urinàries o l'anticoncepció d'emergència, entre altres processos.
MC creu que la implantació d'aquests nous protocols que promouen la participació de la infermera en l'atenció directa a aguts no resoldrà la falta de metges i considera una irresponsabilitat que l'ICS posi en marxa aquesta iniciativa, sense haver-ne informat prèviament el personal sanitari.
Davant d'aquest projecte que ja s'ha començat a aplicar en alguns centres d'atenció primària (CAP), el sindicat reclama un debat urgent i rigorós amb els professionals sanitaris, en el si de la comissió mixta dels consells de la professió mèdica i d'infermera.
Així mateix, defensa que cal ajustar el marc legal abans d'assignar els nous rols d'infermeria, per adaptar-los al seu àmbit de competències. En aquest sentit, MC creu imprescindible adequar la capacitació, les habilitats i la formació dels diplomats en infermeria a les noves funcions professionals, amb l'objectiu de garantir la qualitat assistencial.
D'altra banda, el sindicat adverteix que aquesta intervenció autònoma del personal d'infermeria en patologies agudes comporta una responsabilitat civil que pot afectar indirectament el metge, ja que és l'únic responsable del diagnòstic i el tractament del pacient. Per aquest motiu, demana una reforma jurídica que acoti clarament les implicacions legals de cada professional en casos de mala praxi.
Finalment, l'organització denuncia que l'ICS intenta implantar els nous protocols d'infermeria incentivant el personal sanitari amb complements retributius variables (DPO), perquè els metges formin les infermeres en les seves noves funcions i aquestes les assumeixin.
MC recomana als facultatius que no acceptin aquestes DPO, ja que suposa responsabilitzar-se d'activitats mèdiques delegades a altres professionals que no tenen competències per desenvolupar-les.