Metges de Catalunya, preocupat per la falta de definició d’un pla de contingència comú contra la grip A

dimarts, 6 octubre, 2009

Metges de Catalunya (MC) es mostra preocupat per la falta de definició d’un pla de contingència comú contra la grip A, que pal·liï els efectes d’una possible saturació del sistema sanitari català als propers mesos.

MC considera imprescindible que el Departament de Salut defineixi les mesures extraordinàries, bàsiques i comuns, que han d’aplicar els centres d’atenció primària (CAP) i hospitals, en funció del grau d’incidència de l’epidèmia, així com els límits de càrrega de treball addicional que poden assumir els metges i els seus mecanismes de compensació.

Segons l’increment de la demanda sanitària i amb l’objectiu de planificar adequadament els recursos necessaris per afrontar la grip A, el sindicat proposa:

  • Reduir a la meitat les visites programades no urgents dels CAP i serveis hospitalaris que registrin un increment de l’activitat habitual superior al 10% i facilitar als metges el control de les agendes de visita.
  • Incrementar el personal mèdic dels serveis d’urgències hospitalaris i del punts d’atenció continuada de l’àmbit de primària, quan es detecti un augment de l’activitat assistencial del 10%. 
  • Contractar reforços mèdics quan els CAP i serveis hospitalaris registrin un increment de l’activitat habitual superior al 20%. Aquesta contractació serà efectiva qualsevol dia de la setmana.
  • Descentralitzar la gestió dels recursos humans als directors de les unitats assistencials d’atenció primària i d’hospitals, perquè puguin negociar individualment amb els metges els reajustaments organitzatius següents:
    •  Activitat extraordinària i compensacions econòmiques o de descans que se’n derivin.
    • Canvi de vacances i dies de lleure pendents de gaudir, per traslladar-los a noves dates, inclòs el 2010. L’empresa mai no podrà suspendre aquests permisos unilateralment i haurà de compensar amb dies de lleure extra els facultatius als quals se’ls modifiqui els descansos.
  • Limitar la possible ampliació de la jornada laboral del metge per preservar la seva salut laboral. Aquesta increment només es podrà aplicar quan no es puguin reforçar les plantilles mèdiques amb nous efectius.
  • Introduir un factor corrector que disminueixi el compliment dels objectius de productivitat variable (DPO) afectats per l’augment de l’activitat assistencial.
  • Assignar activitat assistencial completa als directors de les unitats d’atenció primària i d’hospitals, si és necessari.
  • Informar als professionals sanitaris, a través dels directors de les unitats assistencials, del pla de contingència comú contra la grip A i del protocol d’actuació específic de cada centre.