El Jutjat Social número 22 de Barcelona ha acceptat una demanda presentada per Metges de Catalunya (MC) i ha forçat el Consorci Sanitari del Maresme a eximir de l’obligatorietat de fer guàrdies mèdiques de presència física a una metgessa de 45 anys de l’Hospital de Mataró, atès que a partir d’aquesta edat les guàrdies passen a ser voluntàries, segons un acord laboral signat entre l’empresa que gestiona el centre i els seus treballadors.
Aquest pacte, subscrit l’any 1999 i ratificat el 2007 per l’actual direcció del consorci, estableix, entre altres qüestions, que les guàrdies “no tindran caràcter obligatori a partir dels 45 anys” i que es cobraran “només si es treballen”.
No obstant això, el Consorci Sanitari del Maresme pretenia negar el dret d’exoneració a la metgessa, a l’empara del conveni col·lectiu de la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública (XHUP), que preveu la possibilitat de l’empresa de mantenir l’obligació de fer guàrdies per necessitat del servei i per falta de personal que les pugui atendre.
El jutge considera, però, que el conveni de la XHUP no pot prevaldre per damunt de l’acord laboral, ja que aquest és prou clar i “no hi ha dubte sobre la seva interpretació”.
Per a MC, la sentència posa de manifest la deficient planificació de les plantilles mèdiques per part de l’empresa, a qui acusa d’intentar suplir la seva mala gestió amb actuacions irregulars.
Aquest és el segon revés judicial per al Consorci Sanitari del Maresme en els darrers dos mesos. A principis de març, MC feia pública una sentència del Jutjat Social número 1 de Mataró, que donava la raó al sindicat i obligava l’empresa a readmetre una metgessa odontòloga, acomiadada mentre estava d’excedència per maternitat.