Metges de Catalunya acusa el president Artur Mas de “falta de rigor i transparència” en el nou pla d’austeritat per al 2012

dimecres, 23 novembre, 2011

Metges de Catalunya (MC) retreu al president de la Generalitat, Artur Mas, la “falta de rigor i transparència” en la presentació del full de ruta econòmic per al 2012 que preveu, entre altres mesures d’estalvi, una nova retallada salarial als funcionaris encara per determinar i la imposició d’una taxa per recepta farmacèutica.

El sindicat critica la vaguetat de Mas, a qui recrimina la inconcreció del nou paquet de mesures d’austeritat, així com el fet de no haver detallat l’estat de comptes que justifica aquesta segona fase d’ajustos per reduir el dèficit públic.

MC considera que cal exigir una “major responsabilitat” al cap del Govern, abans de demanar nous sacrificis als empleats públics que “ja pateixen, des de fa anys, nombroses retallades i congelacions salarials”.

Així mateix, adverteix a l’executiu català que la possible introducció de tiquets moderadors per posar barreres en l’accés a les receptes “suposaria un greuge per als malalts crònics i per a les persones en atur, i podria vulnerar la Llei de garanties i ús racional dels medicaments de l’any 2006”.

En aquest sentit, recorda que “les comunitats autònomes no tenen competència per imposar taxes sobre els preus dels fàrmacs”, ja que es trencaria el principi d’igualtat dels ciutadans en adquirir, amb condicions econòmiques idèntiques, un mateix medicament a tot l’Estat.

No obstant això, el sindicat veuria amb bons ulls un reajustament del sistema de copagament dels medicaments en funció del nivell de renda de les persones, amb independència del seu estatus a la Seguretat Social.

Aval electoral
MC insta el president Artur Mas a “dialogar de tu a tu” amb el col·lectiu mèdic per consensuar les reformes necessàries per fer sostenible el sistema, però “sense avals electorals” en referència a la interpretació que fa CiU dels resultats de les eleccions generals del 20-N.

Per al sindicat, l’únic plebiscit real sobre les retallades sanitàries ha estat l’ampli seguiment de la vaga, convocada per MC els dies 15 i 16 de novembre, on set de cada 10 facultatius s’ha mobilitzat contra els ajustos.