El Jutjat Social número 17 de Barcelona ha sentenciat de forma favorable la demanda presentada per Metges de Catalunya (MC) contra l’aplicació, per via de l’article 41 de l’Estatut dels Treballadors (ET), d’una modificació substancial de les condicions de treball a 34 facultatius de la Fundació Hospital de l’Esperit Sant de Santa Coloma de Gramanet.
El jutge ha donat la raó a MC en entendre que aquests canvis laborals no han seguit el procediment establert per als processos de caràcter col·lectiu. Un cop analitzades les proves documentals aportades pels demandants, el magistrat conclou que l’empresa no va obrir un període de consultes amb els representants legals dels treballadors, com preveu el mateix article 41 de l’ET.
El dictamen judicial posa de manifest les contradiccions en les comunicacions de l’empresa als facultatius, així com la inexistència de negociacions amb els representants sindicals sobre aquestes modificacions.
Així, la sentència declara nul·les totes les modificacions substancials aplicades als 34 metges de l’Hospital de l’Esperit Sant i condemna l’empresa a retornar als demandants les condicions de treball anteriors als canvis. Es tracta, a més, d’una sentència definitiva, davant la qual no es pot presentar cap recurs.
ERO
Al novembre de 2011, la Fundació Hospital de l’Esperit Sant va acordar amb el comitè d’empresa l’aplicació d’un expedient de regulació d’ocupació (ERO) temporal que preveia la suspensió de feina durant 25 dies als 830 treballadors del centre al llarg de 2012, entre altres mesures d’ajust econòmic.
A més de l’ERO, l’hospital va decidir modificar unilateralment la jornada i els horaris de treball a 34 facultatius. Les modificacions, que només afectaven el personal mèdic, suposaven una rebaixa d’entre un 20% i un 75% de la jornada ordinària de treball de 15 metges, el canvi de torn i cicle de treball per a altres 15 facultatius i la substitució de quatre guàrdies presencials per guàrdies localitzades.
Metges de Catalunya (MC) no va signar l’ERO subscrit pel comitè d’empresa i la direcció de l’Esperit Sant perquè considerava que es tractava d’un “acarnissament” cap el col·lectiu mèdic, doblement afectat tant per les conseqüències de l’ERO com per les modificacions de les condicions de treball.
En aquest sentit, el sindicat va decidir recórrer a la via judicial per denunciar els defectes de forma de les modificacions substancials de les condicions de treball decretades per l’empresa.
Finalment, la justícia ha emparat la reclamació de MC i ha condemnat l’empresa a restablir les condicions de treball que tenien els 34 facultatius abans de les modificacions.