Els metges donen carbassa a Boi Ruiz i suspenen amb un 1 la seva gestió com a conseller de Salut segons l’enquesta de MC

dimecres, 14 novembre, 2012

Els facultatius que han participat a l’enquesta web de Metges de Catalunya (MC) suspenen amb contundència els gairebé dos anys de gestió del conseller de Salut, Boi Ruiz, i li donen una nota mitjana d’1,03 sobre 10. El 96,6% dels professionals puntua el seu mandat per sota del cinc, mentre que un 2,1% ho fa per sobre.

El sindicat ja va qualificar de “decebedor” el nomenament de Ruiz com a nou conseller de Salut a finals de desembre de 2010 i va considerar que la seva designació era un “gran pas” per al mateix Boi Ruiz, “però un enorme retrocés per a la comunitat mèdica”.

El malestar per la gestió del conseller que, en la crisi actual no ha tingut en compte l’opinió dels professionals, va esclatar ara fa un any amb una vaga mèdica de dos dies. La protesta, convocada per MC contra les retallades indiscriminades, va tenir un seguiment majoritari entre els facultatius i va encetar l’onada de mobilitzacions arreu de l’Estat contra les polítiques d’austeritat.

Trajectòria
Des de l’arribada de Boi Ruiz a la Conselleria de Salut, les retallades han assotat constantment el sistema sanitari català i han deteriorat els serveis assistencials i les condicions laborals dels facultatius, que han vist com el seu salari anual s’ha reduït entre un 25% i un 33%. En aquest context, més de mig miler de metges han hagut de marxar a treballar a fora de Catalunya, expulsats per la precarietat i la incertesa laboral.

Per primera vegada, el pressupost de Salut ha patit una inflació a la baixa històrica i s’ha reduït un 10% l’any 2011 i un 11% l’any 2012, respecte a la despesa real dels anys anteriors.

Aquesta disminució ha situat la despesa sanitària per càpita a Catalunya (1.150 euros per habitant) per sota dels nivells de 2007 (1.184 euros) i, en comparació de la mitjana estatal (1.288 euros), continua sent notablement inferior.

Ruiz també ha introduït el copagament sanitari a Catalunya amb la implantació de la taxa d’un euro sobre les receptes mèdiques, que s’ha sumat al nou copagament farmacèutic aprovat pel govern central.