Francesc Duch: “La sanitat era la joia de la corona i en dos anys de retallades ens l’estem carregant”

dijous, 15 novembre, 2012

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Francesc Duch, ha afirmat aquest dijous, a Ràdio 4, que la magnitud de la repercussió de les retallades, en termes de morbimortalitat, es veurà a llarg termini, però ha assegurat que la política d’austeritat aplicada des de l’any 2010 s’està carregant la “joia de la corona”, en referència al model sanitari català.

En una entrevista (minut 24:20) al programa “Matí a 4 bandes”, Duch ha advertit que l’any vinent es produiran “canvis estructurals” a la sanitat que generaran una problemàtica diferent: “Tenim molta por perquè això voldrà dir acomiadaments”, ha explicat.

Davant l’infrafinançament crònic del sistema, ha insistit en la necessitat que el Govern “prioritzi” la sanitat i “trenqui” la hipertròfia de model gerencial que ha omplert la sanitat de càrrecs i d’empreses públiques que “no tenen sentit”. Així mateix, ha reclamat a l’Administració que tingui en consideració el “criteri clínic” a l’hora de racionalitzar la despesa sanitària, per tal de preservar la qualitat assistencial.

Duch també ha criticat el malbaratament que s’ha fet en noves infraestructures hospitalàries innecessàries, que han consumit recursos que s’haurien d’haver destinat a l’assistència o als salaris dels professionals. Segons opina, els mateixos gerents que van decidir construir o ampliar hospitals en època de bonança, “ara demanen un esforç complementari als professionals amb retallades de sou i als usuaris, amb retallades de prestacions”.

D’altra banda, el secretari general de MC s’ha mostrat “escèptic” sobre la possibilitat que les mobilitzacions actuals serveixin per modificar l’actuació dels governs català i espanyol: “S’han insensibilitzat a la protesta i només es deuen a les directrius que vinguin d’Alemanya i d’Europa. No temen ni el carrer ni la protesta dels que treballem en el sistema”.