Metges de Catalunya (MC) insta els col·legis mèdics a abordar el model de receptes públiques amb la “mateixa cura” que ho han fet amb el model de receptes privades, en vigor des d’aquest 21 de gener, amb l’objectiu de posar fi als greuges que es produeixen en el sistema de prescripció farmacològica entre les diferents especialitats.
En aquest sentit, el sindicat reitera que els col·legis, com a proveïdors de la certificació digital que identifica el facultatiu i fa possible la recepta electrònica al seu nom, han de vetllar per la llibertat de prescripció i en igualtat de condicions entre facultatius, ja que actualment un metge de família pot prescriure fàrmacs per a un any, mentre que un especialista té limitat aquest període a 60 dies.
Per a MC, aquesta diferència discrimina el facultatiu especialista i comporta una sobrecàrrega laboral per al metge de família. “És una situació potencialment generadora de conflictes entre professionals que els col·legis no haurien de tolerar”, assenyala el secretari general del sindicat, Francesc Duch.
És per això que l’organització demana que s’unifiquin les condicions de prescripció i reclama als col·legis mèdics que, d’una banda, vetllin perquè cada facultatiu es responsabilitzi de les seves receptes i, de l’altra, s’assegurin que la signatura electrònica del prescriptor és la d’aquell metge que el col·legi acredita, amb l’identificador col·legial.
Llei dels medicaments
Així mateix, sol·licita a l’Administració que reguli “d’una vegada per sempre” la indicació, l’ús i l’autorització de dispensació de determinats medicaments pel col·lectiu d’infermeria, d’acord amb la Llei de garanties i ús racional dels medicaments, per defugir de fórmules de delegació de competències “poc ortodoxes” com les que aplica l’Institut Català de la Salut (ICS) amb els plans de gestió de la demanda o amb el nou model col·laboratiu de la prescripció electrònica d’infermeria del programa informàtic e-CAP.