Metges de Catalunya (MC) ha signat aquest divendres el primer conveni col·lectiu del Parc de Salut Mar de Barcelona –fins ara continuava vigent el darrer acord laboral de l’Institut Municipal d’Assistència Sanitària (IMAS), organisme predecessor de l’actual consorci– que esmorteeix gran part de l’impacte de les retallades acordades pels governs català i espanyol i incorpora diverses millores laborals per als seus 3.000 treballadors sanitaris.
El conveni, rubricat també per la resta de sindicats del comitè d’empresa, permet a la plantilla cobrar una indemnització equivalent al 92% de la paga extra de Nadal, que compensa sobre manera la supressió l’any passat d’aquesta segona paga extraordinària als empleats públics.
Així mateix, consolida el 70% de la productivitat variable per objectius (DPO) del metge, com a retribució fixa en el sou en forma de complement personal en 12 mensualitats. El 30% restant queda supeditat a l’assoliment de l’equilibri pressupostari de l’empresa a finals d’any. Aquests percentatges varien segons els col·lectius professionals.
L’acord laboral, ratificat en referèndum per la plantilla amb el 94% de vots favorables (1.791 vots a favor i 96 en contra), recupera a més els cinc dies de lliure disposició, als quals els professionals havien renunciat com a part de la contrapartida per evitar l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) que la direcció del consorci havia presentat l’any 2011.
Un altre dels punts a destacar del nou conveni per a MC és la no-vinculació de la rebaixa de sou del 5% als funcionaris amb les taules salarials, per preservar, d’aquesta manera, el valor nominal (no real) dels salaris amb vista a una hipotètica revaloració futura dels sous.
Comissió mèdica
A banda d’això, el sindicat celebra “especialment” la creació d’una comissió mèdica en el marc del conveni, formada exclusivament per facultatius (tres representants de MC, un de CCOO i un de UGT), que revisarà la regulació dels aspectes laborals propis del col·lectiu com l’atenció continuada (guàrdies) o la carrera professional.
Per al delegat de MC i president del comitè d’empresa del Parc de Salut Mar, Josep Maria Puig, aquesta comissió tècnica suposa una “millora substancial” en l’autonomia de gestió mèdica i, alhora, representa un “primer pas” cap a la consecució del conveni mèdic.
Amb la signatura d’aquest nou acord, es posa fi a un any de “dures” negociacions entre els sindicats i l’empresa que estaven amenaçades per l’extinció al juny del darrer conveni de l’IMAS, en situació d’ultraactivitat des de 2010, i la consegüent imposició d’un laude laboral o de l’Estatut dels Treballadors.
El consorci Parc de Salut Mar, participat en un 60% per la Generalitat i en un 40% per l’Ajuntament de Barcelona, gestiona els hospitals del Mar i de l’Esperança, així com també els centres Fòrum i Dr. Emili Mira d’atenció sociosanitaria i de salut mental, i el Centre Peracamps, dedicat a l’atenció urgent de baixa complexitat.