Metges de Catalunya (MC) critica el conseller de Salut, Boi Ruiz, per “defugir de la realitat” i “aferrar-se al continuisme” en les línies estratègiques de la conselleria per la present legislatura que Ruiz ha presentat aquest dimecres en la comissió de Salut del Parlament de Catalunya. El sindicat retreu al màxim responsable de la sanitat catalana la falta d’informació sobre el procés de fragmentació de l’Institut Català de la Salut (ICS), l’adjudicació de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de l’Escala a una empresa privada amb ànim de lucre i la política de privatització de la sanitat pública.
Per MC, el conseller ha passat de puntetes per la difícil situació que pateix la sanitat catalana, amb un dèficit de 1.296 milions d’euros, múltiples retallades i nombrosos casos de corrupció, sense concretar els plans de futur del Govern per sortir de la crisi, ni posar de relleu la necessitat de comptar amb la participació dels professionals.
Respecte a la proposta de Boi Ruiz de desplegar “un model sanitari català propi”, MC mostra la seva predisposició a participar en aquest procés constructiu i reafirma que és imprescindible que els metges, com a “gestors del coneixement mèdic”, intervinguin en el disseny d’aquest nou model sanitari que proposa el conseller. En aquest sentit, el sindicat reclama el reconeixement polític pertinent per esdevenir actor d’aquest procés.
L’organització recorda que l’únic precedent històric d’un procés similar va ser l’any 1931 durant la Segona República, quan la Generalitat va encarregar al sindicat mèdic la redacció de les ponències de Sanitat-Higiene i de Beneficència per debatre en el Parlament, que després van servir per planificar l’organització sanitària catalana.
Llistes d’espera
D’altra banda, el sindicat desconfia dels resultats de salut del 2012 que ha presentat el conseller en la mateixa compareixença, on destaca la reducció del 12% de les llistes d’espera quirúrgica en els 14 procediments amb temps màxims de demora garantits.MC reclama al conseller que detalli quin sistema ha fet servir el Departament de Salut per depurar les llistes d’espera, ja que si s’han modificat els criteris d’accessibilitat seria erroni comparar els resultats de 2012 amb els dels anys anteriors.