Les delegades de Metges de Catalunya (MC) als hospitals de Bellvitge (L’Hospitalet) i Vall d’Hebron (Barcelona), Teresa Fuentelsaz i Rosa Boyé, respectivament, han reclamat aquest dijous més rigor a l’hora de seleccionar les persones que han d’estar al capdavant de la gestió dels centres, fent prevaldre la seva “preparació” en lloc de les seves afinitats polítiques, com a mesura per millorar-ne l’eficiència.
En una tertúlia sanitària a Ràdio 4, les representants del sindicat han criticat la politització “excessiva” de la sanitat, pel fet que provoca canvis constants en les gerències segons el color del Govern. “Fa falta gent de nivell que estigui capacitada per manegar aquests tipus d’empreses”, ha dit Boyé amb relació als grans hospitals.
Les delegades de MC han coincidit en assenyalar que cal reorganitzar el mapa sanitari català, però no amb criteris exclusivament econòmics, i han garantit que els metges estan per la labor de mantenir la qualitat del sistema, “tot i que ningú ens escolta i es prenen decisions [sanitàries] amb criteris més econòmics i polítics que no pas assistencials”.
En aquest sentit, Fuentelsaz, que alhora és vicepresidenta del sindicat, ha titllat d’“impresentable” l’actuació del Govern de suprimir més d’una seixantena de punts d’atenció continuada (PAC) i deixar pobles sencers sense metge a les nits, circumstància que, segons ha assegurat, “trenca” l’equitat sanitària.
D’altra banda, ha advertit que una tercera onada de retallades a la sanitat pública comportaria nous tancaments de plantes hospitalàries, de quiròfans i acomiadaments de personal eventual, que en el cas dels metges dels hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS) representen un 16% de la plantilla facultativa.
“Arribem a l’absurd que estan augmentant les llistes d’espera, que no podrem atendre bé els pacients i, a més a més, que anem perdent professionals especialistes molt valuosos i molt ben preparats”, ha lamentat Fuentelsaz.
Per la seva part, Boyé ha exigit al Govern que es replantegi la política de retallades sanitàries, per no acabar desmuntant un sistema de salut “excel·lent i barat”, amb uns nivells d’inversió per sota dels estàndards europeus.