Metges de Catalunya (MC) desaprova els plans de Salut d’“afeblir” l’Hospital de Viladecans, de l’Institut Català de la Salut (ICS), derivant part de la seva activitat cap a l’Hospital de Sant Boi, de la institució privada Parc Sanitari Sant Joan de Deu, que té un cost per alta hospitalària 178 euros superior al del centre de l’ICS.
El procés de reordenació assistencial territorial (RAT) del Sector Sanitari Baix Llobregat Centre –Litoral i L’Hospitalet de Llobregat comportarà, segons va afirmar en seu parlamentària el conseller de Salut, Boi Ruiz, que l’Hospital de Viladecans assoleixi una capacitat d’atenció del 65% de la patologia de la seva àrea d’influència, mentre que actualment se situa per damunt del 90%.
Davant d’aquesta reducció dels serveis, el sindicat denuncia que l’accessibilitat de la població de referència de l’hospital (200.000 habitants) es veurà “perjudicada” i la qualitat assistencial “empitjorarà” com a conseqüència de la reducció de la plantilla i els llits de què disposa actualment el centre viladecanenc.
Per MC, l’aprimament de l’Hospital de Viladecans en favor de l’Hospital de Sant Boi “no té cap justificació assistencial” i sembla orientar-se a “beneficiar econòmicament” una empresa de titularitat privada, proveïdora del Servei Català de la Salut (CatSalut), en detriment d’un centre de gestió pública.
En aquest sentit, l’organització remarca que la decisió d’introduir un actor aliè a l’ICS suposa un “increment de la despesa pública sanitària”, ja que el preu de contractació de l’alta hospitalària a l’Hospital de Sant Boi és de 1.932,50 euros, front els 1.754,79 euros de l’Hospital de Viladecans, segons dades a què ha tingut accés el sindicat.
MC considera que reduir l’activitat de l’hospital agreujarà la seva llista d’espera, que ja acumula 7.550 pacients pendents d’intervenció. A més, recalca que l’Hospital de Viladecans disposa d’unes instal·lacions de recent inauguració preparades per augmentar l’activitat quirúrgica i la seva infrautilització suposaria “un despropòsit assistencial i un malbaratament de l’estructura construïda”.
Unitat funcional
A criteri de MC, la reordenació assistencial al Baix Llobregat no ha de crear noves aliances estratègiques entre entitats diferents sinó “reforçar les que ja existeixen”. Així, el sindicat proposa que es constitueixi una unitat funcional integrada d’una banda per l’Hospital de Bellvitge, potenciant el seu terciarisme i l’assistència d’alta tecnologia per a una població de referència de dos milions d’habitants, i, de l’altra, per l’Hospital de Viladecans, que assumiria gran part de la cirurgia bàsica de menor complexitat de Bellvitge, i per les 19 àrees bàsiques de salut (ABS) que tenen aquests dos centres com a referents –12 ABS a l’entorn de Bellvitge i set a l’entorn de Viladecans-.
El rebuig de MC a la mesura de Salut compta amb el suport dels professionals sanitaris i de la Junta Mèdica de l’Hospital de Viladecans que han reclamat a Boi Ruiz que aclareixi el futur del centre i han recollit més de 8.000 signatures entre usuaris i veïns per exigir al Govern el manteniment de l’hospital tal com funciona avui dia.