14 convenis col·lectius, entre els quals es troba el de la xarxa sanitària concertada (XHUP), van decaure aquest diumenge després que finalitzés el període màxim d’ultraactivitat que havia fixat la reforma laboral del govern espanyol. En el cas del sector sanitari, tot i les reunions de negociació entre les patronals i els sindicats, i la intermediació del Departament d’Empresa i Ocupació, la proposta del qual va ser rebutjada pel 69% del personal dels centres, no ha estat possible arribar a un acord per a la renovació del conveni que afecta al voltant de 50.000 treballadors de la sanitat catalana.
A conseqüència de la negativa dels representants empresarials, tampoc ha estat possible establir un pacte per a la pròrroga del conveni en ultraactivitat, tal com ha succeït en molts altres sectors i com recomana l’Acord per al suport i acompanyament als processos de negociació col·lectiva en ultraactivitat, promogut pel Consell de Relacions Laborals de Catalunya.
Així les coses, sense el marc d’un conveni col·lectiu que reguli les condicions laborals del conjunt dels treballadors de la XHUP, els drets de l’anterior conveni queden consolidats de forma individual, segons l’opinió majoritària dels experts jurídics consultats per Metges de Catalunya (MC). D’aquesta manera, les clàusules del conveni s’incorporen al contracte de cada treballador que pot negociar-les bilateralment amb la seva empresa o a través dels seus representants als comitès o a les seccions sindicals. Els drets, per tant, no es perden sinó que passen a negociar-se en un escenari diferent.
Ara és el torn de les empreses, que han de donar el següent pas si volen renegociar les condicions laborals dels seus treballadors. Algunes ja han començat a fer-ho obrint un període de consultes amb els representants sindicals per iniciar les negociacions de cara a intentar establir pactes o acords d’empresa. Les primeres propostes empresarials, seguint les instruccions de les patronals, prenen com a referència de negociació el text de la mediació de l’autoritat laboral, rebutjat massivament pels treballadors. Altres empreses, com el Consorci Sanitari Integral (CSI) han comunicat que prorrogaran el conveni anterior almenys fins al mes de setembre.
Bases de negociació
MC està treballant amb els seus assessors jurídics l’estratègia del sindicat per als processos de negociació i està comunicant als seus delegats les bases comunes que han de compartir tots els pactes perquè es preservin els drets i les condicions laborals i no s’infligeixin més retallades si abans les empreses "no s’apliquen ajustos a elles mateixes" en idèntica proporció dels que ja han patit els treballadors.
El personal dels centres sociosanitaris concertats no tindrà l’oportunitat d’intentar mitigar les retallades ja que les patronals i els sindicats CCOO i UGT han decidit constituir una mesa de negociació per formalitzar un conveni col·lectiu exclusiu per a aquest subsector. Segons argumenten els representants empresarials i les dues centrals sindicals, els treballadors dels centres sociosanitaris van votar majoritàriament a favor de la proposta dels mediadors en les consultes i, per aquest motiu, es veuen legitimitats a establir un conveni independent en què es recullen les mesures previstes al text de la mediació (rebaixa salarial del 5%, modificacions en el règim de jornada i descansos, supressió i congelació de complements retributius, etc.).
Per la seva part, els treballadors de la xarxa concertada continuen donant mostres del seu rebuig a la instauració de retallades als convenis col·lectius. Els últims en fer-ho han estat els treballadors de l’Hospital de Sant Joan de Reus que s'han negat a acceptar la reducció salarial que els hi demanava la direcció per signar un nou acord laboral.