A partir del proper 1 de maig, les agendes ordinàries dels metges de família i pediatres dels centres d’atenció primària (CAP) de l’àrea Metropolitana Nord de Barcelona, gestionats per l’Institut Català de la Salut (ICS), tindran fixat un màxim de 23 visites presencials i cinc no presencials per jornada, amb l’objectiu de garantir una assistència de qualitat. La mesura, plasmada en una instrucció que recull diverses accions per millorar l’organització de l’atenció al pacient, és fruit de les converses que han mantingut durant els darrers mesos Metges de Catalunya (MC) i facultatius del territori amb representants de l’ens públic, per trobar una sortida a la creixent i persistent sobrecàrrega laboral del personal mèdic.
La directriu també preveu establir agendes de sobreeiximent en els equips d’atenció primària (EAP) per poder atendre les visites que superin el límit màxim pactat a l’agenda ordinària. Aquestes agendes es faran a contra torn, ja sigui de manera voluntària i remunerada o contractant personal específic. A més, l’ICS es compromet a ampliar la plantilla mèdica amb 39 facultatius abans de 18 mesos, per tal de garantir que la població assignada per metge de família no superi les 1.500 targetes individuals sanitàries (TIS) i les 1.200, per pediatre.
Davant la manca actual d’especialistes en medicina familiar i comunitària i en pediatria, l’ICS ha decidit igualment que els directors de les Unitats de Gestió d'Atenció Primària (UGAP) de la Metropolitana Nord facin una activitat assistencial equivalent a una agenda setmanal i que els líders clínics facultatius, que tenen un mínim del 60% de jornada assistencial, puguin participar en la distribució de contingents de pacients que es plantegin a la seva UGAP i fer doblatges per cobrir les necessitats dels EAP.
D’altra banda, la instrucció decreta el tancament dels EAP d’aquesta àrea a les 20.00 hores. La proposta s’implantarà progressivament des d’aquest 1 de febrer –els primers equips en aplicar el nou horari són aquells que tenen un dispositiu d’Atenció continuada i d’urgències de base territorial (ACUT) en el seu edifici– fins al proper 3 d’abril. Així mateix, cadascun dels EAP hauran de fer, en el termini màxim de quatre mesos, una proposta de reorganització interna per facilitar la conciliació de la vida personal i laborals dels seus professionals, i superar la rigidesa dels torns purs de matí o tarda.
Pel que fa als dispositius ACUT de la Metropolitana Nord que no són centres d’urgències d’atenció primària (CUAP), a partir d’ara hauran d’iniciar la seva activitat a les 20.00 hores i hauran de prioritzar la contractació interina de professionals de plantilla pròpia, entre altres mesures.
Satisfacció
El nou secretari d’Acció Sindical de MC, David Arribas, expressa la seva satisfacció per la directriu de l’ICS, “ja que recull bona part de les reivindicacions del sindicat i permet recuperar l’esperança en un sistema sanitari que prioritza la qualitat per davant de la quantitat”. En aquest sentit, reconeix l’esforç que ha fet l’Administració per entendre que “la qualitat assistencial passa, indiscutiblement, per donar suport a la feina dels professionals de la salut i garantir unes condicions òptimes de treball, amb suficient temps assistencial i potenciant la formació, la recerca i la docència”, tal com defensa la nova Estratègia nacional de l'atenció primària i salut comunitària (ENAPISC) impulsada pel Departament de Salut el maig de 2017.
“Els metges i les metgesses som una part molt rellevant per poder garantir la salut de la societat, però creiem que, per poder cuidar, hem de poder treballar amb la màxima seguretat, tant per als pacients com per a nosaltres mateixos”, argumenta Arribas.
Els dispositius d’atenció primària de l’ICS de la Metropolitana Nord presten serveis a prop d’1,4 milions de ciutadans, de 71 municipis del Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Barcelonès Nord i el Maresme. L’any 2016 van atendre més de 9,2 milions de visites d’atenció primària i 434.000 visites d’urgències als CUAP. L’atenció primària la duen a terme 66 EAP i 37 unitats assistencials de suport, que treballen en un total de 84 CAP i 22 consultoris locals.