El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Josep Maria Puig, ha afirmat aquest dijous que “plou sobre mullat” en el sistema sanitari català, amb referència a la intervenció de l’autogovern de Catalunya, la llarga inactivitat parlamentària i la manca de formació de Govern que se suma a les seqüeles de les dràstiques retallades executades en els darrers anys. “Aquesta paràlisi tindrà conseqüències de cara al futur. Fa set o vuit mesos que no s’està legislant, que no s’estan posant sobre la taula ni línies estratègiques ni polítiques de futur per redreçar la situació actual”, ha lamentat el dirigent sindical en una entrevista a La Xarxa, per analitzar els efectes de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució per part del govern espanyol.
Fins a quin punt, però, els professionals sanitaris tenen capacitat de resistència? Puig ha reconegut que és difícil de saber-ho, ja que depèn de l’àmbit que s’analitzi, però ha assegurat que l’estat de salut de l’atenció primària comença a ser “crític” per l’enorme pressió assistencial que suporta. “Ha perdut més de 800 metges, no es substitueixen ni les baixes laborals, ni les vacances ni les jubilacions de personal. Aquest augment de la pressió ha de tenir un fi, perquè si no, hi haurà un moment en què el col·lectiu acabarà dient ‘prou’”.
Ara caldrà veure com es tradueix aquesta indignació, ja que, segons Puig, la mobilització “no té efectes pràctics per resoldre un problema, només serveix com a eina per demostrar el descontentament”. En aquestes circumstàncies, el pas següent és la “paralització”, ha conclòs. “El que passa –ha explicat– és que la sanitat és un servei prou sensible com per arribar a donar aquest pas. De tota manera, és qüestió de temps que la massa crítica de gent suficientment cremada acabi pensant que el problema el supera i que ja no pot donar més de si”.