Metges de Catalunya (MC) critica la nova llei reguladora de contractes a tercers de serveis sanitaris, socials i educatius que prepara el Govern, ja que entén que obre la porta a una externalització massiva de prestacions que avui encara estan en mans de la gestió pública. El projecte normatiu inclou dins el seu àmbit d’aplicació els serveis d’atenció primària de salut, consultes externes, rehabilitació, diàlisi, urgències i cirurgia major ambulatòria, entre d’altres.
El secretari general de MC, Josep Maria Puig, ha lamentat al diari Ara que aquest projecte de llei de contractes de serveis a les persones –rebatejada com a llei Aragonès, en referència al vicepresident econòmic del Govern, Pere Aragonès– “obre la possibilitat a externalitzar-ho gairebé tot i suposa trossejar la sanitat i que pugui acabar en mans de l’empresa privada”. De fet, ha assenyalat que la paraula externalització és un eufemisme per referir-se a la privatització de serveis: “És una manera moderna de dir privatitzar”, ha manifestat a El Periódico.
Puig ha recordat que la gestió pública directa és la millor fórmula de prestació de serveis bàsics i fonamentals per a la ciutadania, com la sanitat, i ha clarificat que la contractació a tercers amb ànim de lucre és una via per transferir recursos públics al sector privat. En aquest sentit, ha assegurat que el projecte de llei (en fase d’al·legacions parlamentàries) de l’executiu català amplia aquest camí i el converteix en una carretera per la qual podria circular el benefici privat, en contra de l’aposta que va fer l’anterior Govern per publificar el sistema sanitari.
“Tinc la sensació que aquest projecte de llei ha de tenir una resposta social contundent. Ens hem de defensar, perquè ens poden privatitzar la sanitat a marxes forçades. Estan construint l’autopista perquè, en un futur, no hi hagi impediments legals per fer-ho”, ha afirmat Puig.
Així mateix, ha criticat que la nova normativa prevegi la subcontractació de “parts accessòries” dels serveis amb empreses o entitats especialitzades, el que podria dificultar-ne el control i empitjorar les condicions laborals dels professionals.
La llei de contractes de serveis a les persones va ser impulsada pel conseller d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Raül Romeva, en l’anterior legislatura. La intervenció de l’autonomia, amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució per part del govern espanyol, va aturar la nova regulació i el novembre passat, l’actual vicepresident de l’executiu català i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, va tornar a defensar-la al Parlament.
Actualment, la iniciativa legislativa es troba en tramitació parlamentària i una ponència debat les esmenes que s’hi han presentat. Els terminis d’aprovació dependran d’aquests treballs.