Metges de Catalunya (MC) demana que el primer nivell assistencial esdevingui el principal recurs de detecció i diagnòstic precoç del Covid-19. El sindicat mèdic insta les autoritats sanitàries a distribuir tests ràpids de detecció entre els centres d’atenció primària (CAP) amb un doble objectiu: detectar els casos positius i aplicar els protocols d’aïllament amb prou antelació per reduir la quantitat de pacients que arriben als centres hospitalaris; i conèixer la quantitat de professionals infectats amb la finalitat d'evitar la transmissió comunitària del virus, especialment entre la població de risc.
En aquest sentit, l’organització recorda que l’assistència que molts metges i metgesses de família han de prestar temporalment en les residències de gent gran arran de l’emergència sanitària comporta la necessitat d’extremar les mesures de seguretat i prevenció en els espais de major índex de letalitat.
L’atenció primària també ha de tenir un paper fonamental a l’hora realitzar el cribratge que permetrà conèixer el percentatge de població que ja ha passat la malaltia, segons MC. La realització de serologies per detectar la presència d’anticossos i comprovar l’estat immunitari de la comunitat, un procés que els experts consideren imprescindible per dissenyar el pla de desconfinament gradual, ha de ser una de les tasques que es dugui a terme des dels CAP. "En la fase de desescalada, el primer nivell ha de ser un hub assistencial, el gran centre d’operacions per mantenir sota control el coronavirus", afirma el sindicat.
Així, una vegada més, MC reclama no infrautilitzar l’atenció primària en la gestió de la crisi i aprofitar "tot el seu potencial humà, de capacitats, preparació i coneixement de la població per multiplicar els esforços en la lluita contra el coronavirus".