O’Farrill: “L’atenció primària necessita recursos per poder afrontar la nova etapa de la COVID-19”

El president del Sector Primària ICS de Metges de Catalunya (MC), Javier O’Farrill, ha reclamat aquest dilluns “recursos per a l’atenció primària per poder afrontar la nova etapa de la pandèmia de coronavirus, nous espais estructurals en molts centres per poder mantenir la distància de seguretat entre els pacients i conèixer quin és el nivell immunològic dels professionals davant la COVID-19”.

En una entrevista al Canal 24 horas de TVE-Catalunya, O’Farrill ha subratllat que el primer nivell assistencial continua arrossegant un dèficit important de plantilla, les conseqüències del qual seran més visibles “ara que se’ns demana assumir un major volum d’activitat [amb relació a l’atenció a les residències geriàtriques, la detecció de nous casos comunitaris de coronavirus i la gestió dels seus contactes] que no està en les funcions habituals dels centres d’atenció primària (CAP)”.

“Fa un any i cinc mesos que vam fer una vaga perquè l’atenció primària estava col·lapsada”, ha recordat. “Aleshores, no teníem la capacitat de recursos humans per fer-nos càrrec de tota l’activitat, a causa de la pèrdua de 920 facultatius durant la crisi, i ara seguim tenint la mateixa dificultat”.

A més, O’Farrill ha afegit que els equips d’atenció primària estan molt esgotats físicament i anímicament “després de treballar al 200% i amb molta tensió”, sense oblidar que molts professionals han caigut malalts per la COVID-19 “per culpa de la falta d’equips de protecció individual (EPI)”.

No obstant això, el representant sindical ha assegurat que els facultatius ho donaran tot, perquè l’atenció primària “continuï sent el baluard que impedeix el col·lapse de la resta de nivells assistencials”.

Redissenyar
D’altra banda, el secretari de l’Assemblea Territorial de MC a Tarragona-Terres de l'Ebre, Francesc Duch, ha demanat en la mateixa línia una reestructuració del primer  punt d'accés presencial al sistema sanitari públic, per donar resposta amb garanties a la demanda sanitària ajornada durant el pic de la pandèmia. “Cal fer un disseny assistencial i organitzatiu de l’atenció primària per absorbir l’activitat pendent, sense posar en perill ni el professional ni l’usuari”, ha dit aquest dimecres a Onda Cero