El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Xavier Lleonart, ha repassat aquest diumenge les llums i ombres del primer any de la pandèmia de COVID-19 i ha posat l’accent en l’actitud reprovable dels responsables sanitaris que, en els primers mesos de gestió de la crisi, no van garantir la protecció de les plantilles, davant l’amenaça del nou agent patogen i enmig d’un “escenari dantesc”.
En declaracions al diari digital El Nacional, Lleonart ha recordat que “no hi havia equips de protecció individual (EPI) per a ningú” i que, en cap cas, es va complir la norma d’actuació per a situacions d’urgència o emergència: primer protegir, després avisar i finalment socórrer, coneguda com la tècnica PAS. “El que va ser més mesquí –ha assenyalat– és que els gestors ens volguessin fer creure que allò era la millor gestió possible” i, a tall d’exemple, ha explicat que el personal sanitari va rebre la indicació que una mascareta es podia fer servir una setmana sencera.
Per contra, ha destacat “la implicació, el compromís, l’autoorganització i la resiliència” de tots els professionals sanitaris, “sense excepció”, els quals, ha afirmat, han hagut d’afrontar la pandèmia en un context sanitari “molt precari”, com a conseqüència de la crisi i les retallades de la darrera dècada.
Per al dirigent sindical, un dels grans reptes que té actualment la xarxa sanitària és gestionar les “destrosses” provocades pel coronavirus. En aquest sentit, s’ha mostrat preocupat pel desbordament que pateix l’atenció primària, ja que “s’ha hagut de reinventar” per falta de personal. Segons ha detallat, “estem arribant a un punt de degradació del sistema, on tothom és útil i apte per fer de tot”.
En aquesta mateixa línia, s’ha expressat el vicesecretari general de MC, David Arribas, a Crónica Global. “La cartera de serveis és la que és. Si prioritzem una activitat, s’ha de ser conscients que tota la resta se’n ressentirà”, ha afirmat amb referència a la manca de recursos humans.
“Aquests 12 mesos hem fet un esforç físic i emocional titànic. Tot el món ha fet hores extra, sense material, ens hem infectat més que ningú sense, a vegades, veure les compensacions justes que pertocaven –ha afegit–. I ara la gent no para de preguntar al seu ambulatori quan li toca vacunar-se”.