Nou avís de Metges de Catalunya (MC) sobre la situació "agonitzant" de l’atenció primària de salut, concentrada aquesta vegada a la província de Tarragona. Tres delegats de l’organització a la demarcació han fet una radiografia de l’estat del primer nivell assistencial en els centres sanitaris tarragonins i han coincidit a assenyalar tres problemes: la manca de recursos i professionals, l’escàs reconeixement i atractiu de la medicina familiar, i la precarietat de les condicions laborals i retributives que s’ofereixen en el sector.
En un ampli reportatge publicat pel Diari de Tarragona, Ignacio Tomás, delegat del sindicat i metge d’atenció domiciliària en vuit equips d’atenció primària de la província, ha alertat que entre el 20% i el 30% dels facultatius del primer nivell assistencial es jubilaran en els propers cinc anys "i no tenen recanvi". Tomás ha assegurat que les dificultats per cobrir aquestes places es deuen a les precàries condicions de treball i al poc reconeixement dels professionals mèdics dels centres d’atenció primària (CAP) que se senten "maltractats per l’Administració".
Manuel Carasol, delegat de MC al CAP Calafell i secretari del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT), ha posat xifres a la situació de la primària tarragonina. Així, ha explicat que 130 facultatius en actiu tenen més de 62 anys i que el 75% dels metges que es jubilaran properament pertanyen a l’atenció primària. Per a Carasol, les condicions del sistema no afavoreixen la retenció del talent. "Cada any es jubilen entre 80 i 110 metges de família, però només es recuperen 40", ha afirmat. Encara que amb la quantitat de residents que es formen als CAP es podria cobrir la necessitat de facultatius, aquests no troben al·licients per romandre i marxen a altres territoris o països. En aquest sentit, Carasol ha apuntat també a les condicions de treball que observen els metges joves a l’atenció primària, amb tensions i molta càrrega de treball, que no els motiva a seguir treballant en aquest àmbit assistencial.
Per la seva part, Maria José Pinazo, delegada sindical i metgessa de família del CAP Torredembarra, ha parlat sobre el sistema sanitari de la postpandèmia i ha situat com a necessitat fonamental l’increment dels recursos destinats a l’atenció primària, "la germana pobra del sistema". Pinazo ha remarcat que Salut només destina el 16% del seu pressupost al primer nivell assistencial, mentre l’OMS recomana que sigui com a mínim el 25%, i ha recordat que els efectes de les retallades que es van fer deu anys enrere es mantenen, com la pèrdua de més de 800 facultatius. A més, ha assenyalat alguns dels problemes històrics de la primària, com són la sobrecàrrega assistencial i el sobreesforç continuat dels professionals.
Pel que fa a la modalitat de prestació de l’assistència, la delegada de MC ha valorat la part positiva de la telemedicina, especialment en el cas dels pacients joves o com a eina per a les interconsultes entre diferents professionals. No obstant això, ha afirmat que l’atenció remota és més complicada en el cas de les persones grans i ha criticat que les infraestructures no estaven preparades per oferir una assistència 100% telemàtica. Per a Pinazo, les mesures que s’han de prendre per millorar l’atenció primària no tindran sentit si no s’acompanyen de més recursos econòmics.