La vicepresidenta de Metges de Catalunya (MC) i pediatra, Ana Roca, ha alertat que només un 17% dels pediatres que acaben la seva formació com a especialistes a Catalunya es queda a treballar en l’atenció primària, i la resta opta per exercir en l’àmbit hospitalari o marxar a altres comunitats i, fins i tot, països. “El primer nivell assistencial ha de ser un espai atractiu des del punt de vista professional i laboral, i, per a la majoria de pediatres, no ho és”, ha assegurat en declaracions a Europa Press recollides per diversos mitjans.
Les raons d’aquesta falta de persuasió són evidents i conegudes en el sector: sobrecàrrega assistencial desmesurada; poca conciliació laboral; dificultats per accedir al desenvolupament professional (formació, docència i investigació); retribucions baixes i condicions laborals precàries. Aquestes mancances provoquen, segons Roca, una escassetat de pediatres preocupant que es pot agreujar en els propers anys, a causa de les jubilacions previstes en la xarxa d’atenció primària.
On hi ha “més dificultats” per cobrir les places de pediatria és als territoris més allunyats de les grans ciutats i en aquells equips d’atenció primària (EAP) petits amb pocs pediatres, ha precisat Roca, que ha concretat que prop d’un 30% d’aquestes places estan cobertes per professionals de medicina familiar amb formació pediàtrica. “Aquesta no és la situació més òptima”, ha remarcat.
En la darrera dècada, la població menor de 14 anys s’ha incrementat en més de 32.000 persones, una dada que, per si mateixa, justifica la necessitat d’augmentar la dotació pediàtrica, no només mitjançant l’ampliació del nombre de places de formació sanitària especialitzada (MIR) en pediatria, sinó també redoblant la capacitat de retenció del talent format. En aquest sentit, la vicepresidenta de MC ha estat molt clara: “Les condicions professionals i laborals del col·lectiu han de fer un salt de qualitat per afrontar amb garanties l’assistència pediàtrica de la postpandèmia”.
En aquest nou context sanitari, la telepediatria hi jugarà un paper destacat que, en cap cas, ha assenyalat Roca, ha de suposar una sobrecàrrega de les consultes. “L’atenció telemàtica, que conviurà amb la visita presencial, ha de ser una eina per disminuir la pressió assistencial i no per augmentar-la. Si això no passa, serà perquè no s’ha planificat correctament o perquè el nombre de professionals continua sent insuficient”, ha conclòs.