Metges de Catalunya (MC) adverteix que la millora puntual de les llistes d’espera de la sanitat pública en els darrers mesos, gràcies, una vegada més, al sobreesforç que estan fent els professionals sanitaris, emmascara una “futura explosió” de patologies, que emergiran pròximament quan es recuperi el flux de diagnòstics preCOVID. Una dada que evidencia l’infradiagnòstic actual de malalties postergades per la pandèmia és l’augment esclatant de la demora en les proves diagnòstiques. “El 2010, el temps mitjà d’espera era de 53 dies i ara, 107”, explica el vicesecretari general del sindicat, David Arribas, en declaracions aquest dilluns a El Periódico.
Segons les xifres publicades per aquest diari, l’espera per a les proves diagnòstiques encara no ha assolit el nivell previ a la pandèmia, tot i que s’ha escurçat un 14,6% respecte al maig de 2020. Sí que ha millorat la demora per a la visita al metge especialista, que pràcticament ha tornat a les dades de finals de 2019. Quant a les cirurgies, la llista d’espera ha baixat un 24,8% respecte a l’any passat, però continua sent un 6% més elevada que el 2019.
No obstant això, Arribas afirma que, malgrat que pugui semblar que la situació s’està normalitzant, la clau passa pel no-diagnòstic. “Si no hi ha diagnòstics, no hi ha gent nova que entri a les llistes d’espera –explica. Nosaltres creiem que la millora no és real i que s’incrementaran les llistes d’espera”.
De fet, la revista Annals of Family Medicine ha publicat aquest setembre els resultats d’un estudi elaborat per l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps) que revela que, al 2020, hi va haver una reducció “dràstica” de la detecció de patologies o factors de risc freqüents com la hipertensió, la diabetis, l’osteoporosi o la malaltia pulmonar obstructiva crònica que, en alguns casos, va ser de fins al 50% per l’impacte de la pandèmia de COVID-19.