Amb els indicadors de la pandèmia en els nivells més baixos dels últims mesos, el debat sobre la recuperació de l’accessibilitat i la presencialitat en l’atenció primària ha cobrat força. Les reclamacions dels pacients i dels mateixos professionals, que han alertat sobre la reducció d’entre el 30% i el 50% dels nous diagnòstics, així com de les dificultats per dur a terme el seguiment dels malalts crònics, han fet que el Servei Català de la Salut (CatSalut) hagi anunciat que els CAP aniran recobrant progressivament la normalitat. En aquest sentit, la secretària del Sector Primària ICS de Metges de Catalunya (MC), Lourdes Franco, ha assegurat que la prioritat és recuperar la capacitat diagnòstica i el control de les malalties per part dels facultatius del primer nivell assistencial. Per aconseguir-ho, ha remarcat, és imprescindible la incorporació de més professionals mèdics.
En declaracions a Crónica Global, Franco ha recordat que els CAP es troben en una situació precària i els professionals mèdics, amb agendes sobrecarregades, no disposen del temps suficient per atendre tota la demanda, ni per fer-ho amb la qualitat assistencial adequada. Per això, ha afirmat, és necessari incrementar la plantilla de facultatius.
Davant la suposada manca de metges que esgrimeix l’administració, Franco ha assenyalat que les condicions laborals i retributives que s'ofereixen a Catalunya "no són les òptimes perquè els nous metges es vulguin quedar aquí". Així, el problema és que "no es té cura dels facultatius" i per aquest motiu decideixen marxar a altres països o territoris on els ofereixen millors condicions.
La responsable sindical s’ha mostrat partidària de la recuperació de la presencialitat, però, per fer-ho, ha postil·lat, s’ha de dotar de més recursos a l’atenció primària.