El Consell General de Col·legis Oficials de Metges (CGCOM) ha informat que el 2021 s’ha batut el rècord històric de sol·licituds de certificats d’idoneïtat per treballar a l’estranger. L’òrgan ha expedit un total de 4.130 acreditacions a 2.504 facultatius, una xifra molt similar a la de l’any 2019 però notablement superior a la dels anys anteriors. Catalunya, a més, ha estat la comunitat on s’han expedit més certificats,1.163, que representen el 28% del total de sol·licituds dels facultatius de l’Estat. El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Xavier Lleonart, en declaracions a La Vanguardia, ha valorat aquestes dades i ha remarcat que la tendència creixent de les peticions d’acreditacions per col·legiar-se en altres països "hauria de disparar totes les alarmes".
Tot i que dels 2.504 facultatius que van demanar el certificat l’any passat només 395 han causat baixa col·legial, Lleonart augura que hi haurà un increment progressiu de l’emigració mèdica "perquè l’Administració no està donant sortida a les necessitats dels facultatius d’aquest país". En aquest sentit, el mandatari sindical apunta cap a les condicions laborals i retributives que s’ofereixen als països de l’entorn, i a un canvi en la cultura laboral de les noves generacions, com a causes de la creixent diàspora de metges.
Així, si no es milloren les retribucions i es manté la sobrecàrrega laboral del personal facultatiu, "el país quedarà despoblat de professionals sanitaris, de manera que la qualitat de l’assistència caurà de manera dràstica", avisa Lleonart, que recorda que el 20% dels metges en actiu es jubilaran en els propers cinc anys i l’Administració no està planificant el seu relleu.