Metges de Catalunya (MC) ha guanyat una demanda de conflicte col·lectiu interposada el passat mes de febrer contra el Consorci Sanitari de Terrassa (CST) pel nomenament de dues professionals sanitàries no mèdiques com a caps de servei.
Es tracta d’una fita pionera al territori, ja que és la primera vegada que la justícia catalana manifesta la necessitat de complir la condició de facultatiu o facultativa per a poder optar a aquest tipus de càrrecs. Així doncs, el Jutjat Social nº 3 de Terrassa ha determinat que les convocatòries per a cobrir ambdós càrrecs de direcció haurien de quedar anul·lades, deixant també sense efecte els nomenaments produïts.
“Aquesta és una demanda estratègica que ajuda a clarificar una freqüent confusió de competències entre professionals que acostuma a estar creada per l’Administració”, manifesta el secretari general de l’organització, Xavier Lleonart. I és que, tal i com sosté la sentència, les tasques que han de dur a terme determinats càrrecs de gestió han d’estar assumides per professionals amb un nivell acadèmic i d’especialització tècnica que en cap cas ha de ser inferior al del personal mèdic.
Així mateix ho indiquen sentències similars dictades a altres comunitats autònomes, com Madrid, Navarra i Andalusia, que defensen que el personal facultatiu especialitzat no pot ser avaluat per professionals amb un nivell acadèmic diferent al seu. Per tant, tot i que MC entén que aquesta és una sentència estimatòria que el CST podria recórrer, el sindicat celebra aquest primer guany i confia en què la justícia ratifiqui el seu posicionament.