El procés ordinari d’assignació de places de formació sanitària especialitzada va finalitzar diumenge amb una nova garrotada per a l’especialitat de Medicina Familiar i Comunitària (MFiC), ja que enguany ha estat l’única que no ha aconseguit cobrir la totalitat de les places. Concretament, de les 2.455 que s’han ofert al conjunt de l’Estat, 202 –el 8,23% del total– han quedat vacants. D’aquestes, 36 es troben a Catalunya i representen el 9,65% de les 373 ofertes a la comunitat, de manera que una de cada 10 no s’han cobert.
Tot i que la quantitat de places MIR de MFiC que han quedat lliures al territori és la meitat que la de l’any passat, Metges de Catalunya (MC) subratlla que el fet que l’especialitat no resulti prou atractiva per als futurs nous residents demostra la situació de “deteriorament i desprestigi” en què es troba aquesta.
I és que l’excés de visites, l’empitjorament constant de les condicions laborals i la manca de recursos, entre d’altres factors, han convertit la medicina familiar i comunitària en una especialitat cada vegada menys atractiva per a les noves generacions de facultatius i facultatives. En conseqüència, ni tan sols la millora retributiva que el Departament de Salut va activar l’any passat i que ha mantingut enguany per intentar incentivar-ne l’elecció ha aconseguit evitar que torni a ser l’especialitat menys sol·licitada.
En aquest sentit, el sindicat recorda a la conselleria la necessitat d’activar mecanismes que permetin acabar amb la “precarietat” en què es troba la medicina de família perquè els joves recuperin l’interès en exercir-la. “Si el dèficit de residents a l’atenció primària persisteix, els usuaris dels centres on quedin places buides patiran les conseqüències d’aquest deteriorament i de la inacció de Salut”, alerta l’organització, que alhora remarca que “només es podrà revertir la situació si es milloren les condicions laborals d’aquests professionals”.
Convocatòria extraordinària
Aquest és el segon any consecutiu que han quedat places MIR vacants en el procés ordinari d'adjudicació, però en aquesta ocasió el Ministeri de Sanitat ja va activar una convocatòria extraordinària des de les 12 h de dilluns, 8 de maig, fins a les 12 h de dijous, 11 de maig, per intentar cobrir-les.
Així, aquesta segona volta ha permès cobrir 71 places més al conjunt de l'Estat, de les quals 28 es troben a Catalunya. D'aquesta manera, el procés d'assignació extraordinari de places MIR ha finalitzat amb un total de 131 vacants de Medicina Familiar i Comunitària a tota Espanya --38 més que el 2022--, vuit d'aquestes a Catalunya.