Metges de Catalunya (MC) ha estat un dels actors protagonistes del documental “Sense Metges. Camí del col·lapse” que ha emès aquest dimarts TV3. El sindicat, representat pel seu secretari general, Xavier Lleonart, ha valorat la situació del sistema sanitari català i especialment del col·lectiu mèdic. A més, el programa ha mostrat l’organització de la vaga de facultatius, convocada el gener passat per MC, que va paralitzar l’activitat mèdica als centres sanitaris i va mobilitzar durant dos dies prop de 20.000 professionals mèdics pels carrers de Barcelona.
De la mateixa manera que ho han fet altres participants, Lleonart ha destacat la complexitat orgànica de la sanitat catalana, la qual ha descrit com un “Frankenstein d’empreses de tota mena en el qual ningú no sap qui és el pare i qui és la mare”.
Gran part del documental s’ha centrat en l’atenció primària de salut com l’àmbit amb pitjors condicions de treball i més afectat per la falta de metges i metgesses. En aquest sentit, una de les protagonistes ha estat una metgessa de família que des de fa 10 anys viu i treballa al municipi francès de Praiòls, on ha trobat millors condicions laborals i retributives. Entre altres qüestions, ha explicat que té la capacitat de decidir quants pacients veu cada dia i quant temps dedica per visita. Això i un sou de 7.000 euros mensuals fan que tingui clar que, no només no vol tornar a Catalunya, sinó que vol jubilar-se a la república francesa.
Lleonart ha assenyalat que la sobrecàrrega de treball del personal facultatiu del primer nivell assistencial “és un dia, i un altre, i l’endemà i un dia més”, un fet que crema i esgota els professionals. Per aquest motiu ha assegurat que el sistema es troba en un “cul-de-sac” del qual no se’n sortirà “si no s’aborden reformes profundes”. En cas contrari, els facultatius “baixaran els braços i marxaran”, ha advertit. En aquest sentit, ha afegit que la manca de metges està provocant una sostracció de professionals d’altres països per “cobrir les nostres vergonyes”.
Després de l’emissió del programa, el secretari general de MC ha publicat un fil al seu perfil de Twitter en què ha valorat els aspectes més destacats del mateix.
Després d'haver visualitzat per primera vegada el reportatge #SenseMetgesTV3 de @tv3cat produït per @Ottokar_EA , vull manifestar: 👇
— Xavier Lleonart (@XavierLleonartM) June 6, 2023
Indignació per les declaracions del conseller
El documental ha estat líder d’audiència en prime time, amb 275.000 espectadors i un 14,2% de quota de pantalla, i també ha generat una gran debat a les xarxes socials, protagonitzat en molts casos per metges i metgesses. Els professionals han mostrat la seva indignació davant les afirmacions del conseller de Salut, Manel Balcells, que ha assegurat que un metge, amb 30 anys, en el seu primer any de carrera professional després del MIR, cobra 65.000 euros bruts anuals, que amb guàrdies “se’n pot anar als 85.000 o 86.000 euros anuals”.
En el mateix programa, Xavier Lleonart ha donat les dades de Medscape que al seu Informe Internacional de compensació mèdica 2021 indicava que els metges espanyols guanyen uns 51.000 euros anuals de mitjana.
Posteriorment, MC ha rebatut les manifestacions del conseller amb les dades procedents de les taules salarials de III Conveni SISCAT i les nòmines reals del personal facultatiu de l'Institut Català de la Salut (ICS).
Així mateix, diversos usuaris de Twitter han publicat les taules salarials de l’ICS per a l’any 2023 que situen el sou dels facultatius al voltant dels 45.000 euros bruts anuals el primer any de carrera.
No conseller @manelbalcells, els metges de 30 anys no cobren 65000€ el primer any. Són dades públiques de l’ICS. https://t.co/5iKzm6QRzH No ens seguiu enganyant #SenseMetgesTV3 pic.twitter.com/nR7rc475MS
— Sabina Bel (@sabinabel) June 6, 2023
— Ia Jaumà🎗 (@IaJauma) June 6, 2023
Perque veieu que es mentida el que diu el conseller @manelbalcells de 80000 euros de retribucio #SenseMetgesTV3 pic.twitter.com/4PFAXsaFjy