El vicesecretari general de Metges de Catalunya (MC), David Arribas, ha parlat clar en un article d'opinió publicat aquest dimecres a Redacción Médica. El responsable sindical ha marcat la línia sobre els temes que les administracions haurien d'estar obertes a negociar, segons el criteri dels representants del col·lectiu mèdic, però també de l'OMS. Així, Arribas ha assegurat que la prioritat de les polítiques sanitàries hauria de ser la retenció del personal existent i la captació de nous professionals per al sistema. Si no s'ofereixen millores en les condicions laborals i retributives dels facultatius, però també en qualitat de vida, conciliació o benestar, “convé no oblidar que són professionals molt preparats i formats que tenen a l'abast de la mà altres opcions si se senten infravalorats ”, ha avisat.
De la mateixa manera que ha fet l'oficina regional de l'OMS per a Europa en el seu darrer informe, Arribas ha assenyalat que el temps d'actuar “és ara”. Els professionals mèdics pateixen especialment les conseqüències d'uns sistemes de salut “incapaços de respondre als reptes sanitaris, demogràfics i tecnològics que plantegen les societats occidentals”. Entre els principals problemes que ha definit hi ha l'envelliment de la població mèdica, amb una mitjana d'edat que supera els 55 anys, així com la sobrecàrrega de treball, el burnout o la salut mental del col·lectiu, afectada per la pressió assistencial amb què es veuen obligats a exercir.
La “lluita selvàtica” entre països per captar facultatius, la insuficiència de la despesa sanitària pública o les diferències de gènere “en un sector conformat per més d'un 70 per cent de dones”, són altres dels fronts de conflicte apuntats pel vicesecretari general de MC.
Davant aquest context, les administracions sanitàries ofereixen respostes desiguals. "Mentre alguns fan ofertes molt temptadores als professionals mèdics propis i forans, altres prenen camins diversos, com incorporar perfils professionals alternatius als metges o pagar més, però només si és per treballar més", ha explicat. Una situació en què es troben els representants dels facultatius a l'hora de negociar, “ja sigui en el context de renovació d'un conveni col·lectiu, en una taula mèdica o en la negociació oberta per posar fi a una vaga”.
Tot i això, Arribas ha llançat un últim consell als responsables dels sistemes públics de salut: “Com a bons científics hem de recórrer sempre a la navalla d'Occam. Si augmenta la competitivitat entre països o entre la sanitat pública i privada per aconseguir metges i el sistema necessita aquests professionals, la resposta més simple sol ser la més probable: pagueu-los més”.