MC sensibilitza el personal facultatiu sobre el sensellarisme, les seves afectacions en la salut i com tractar-les en un nou curs de formació

Curs de formació sobre sensellarisme i salut a la seu de Metges de Catalunya (MC)

Els passats dies 21 i 28 de maig, una cinquantena d’afiliats i afiliades de Metges de Catalunya (MC) van assistir –presencial o virtualment– al curs de formació mèdica sobre sensellarisme i salut organitzat pel sindicat. Aquest és el màxim exponent de l’exclusió social, i el sistema sanitari no pot ser aliè a aquesta realitat. Per això, MC considera fonamental que els facultatius i les facultatives disposin dels coneixements necessaris sobre les malalties i els trastorns que afecten a les persones sense llar, així com les seves opcions de tractament i les actituds de rebuig o discriminació que poden arribar a patir.

La Dra. Beatriu Bilbeny, metgessa de família al CAP Raval Sud i coordinadora del grup de treball multidisciplinari #SalutSenseLlar, i el Dr. Daniel Roca, metge de família al CAP Raval Sud i col·laborador de la Fundació Arrels, van ser els encarregats d’aproximar l’alumnat de la formació als problemes relacionats amb viure al carrer des d’una mirada sanitària, tenint en compte l’extrema exclusió social i sanitària que això comporta. 

En la primera jornada es va profunditzar sobre què es el sensellarisme, quina és la seva prevalença, quins són els perfils més comuns de persones sense llar, així com les patologies i comorbiditats que tenen freqüentment associades. En la segona, es van abordar temes com la reducció de danys, traumes, l’estigma en l’accés a la salut de les persones sense llar, i propostes de millora social i de salut pel col·lectiu, finalitzant amb una presentació de casos clínics per il·lustrar alguns dels clixés i com abordar-los des de l’entrevista clínica i l’exploració mèdica pertinent. A més, es va dedicar un espai per abordar el tema amb visió de gènere, visibilitzant l’especial vulnerabilitat de les dones que viuen al carrer i l’elevada freqüència de maltractaments i abusos sexuals que pateixen. 

“Ha estat un curs molt instructiu i útil que m’ha remogut molt, ja que m’ha permès connectar amb pacients atesos i situacions clíniques viscudes per a les quals ara disposo de noves eines per posar en pràctica”, ha expressat una psicòloga que va assistir a la formació. Per la seva part, una metgessa de família ha manifestat que el curs li va permetre “connectar amb la por a la vulnerabilitat pròpia”, que a vegades la porta a disfressar-se de “professional estricta i posar barreres davant les situacions tan incòmodes i, alhora, injustes que mostren aquests pacients”. “M’ha fet reflexionar sobre la importància de combinar professionalitat i humanització sempre, i sobre com invertir en prestacions socials suposaria una millora impactant en l’atenció a les persones sense sostre”, ha conclòs una altra participant.