MC commemora el Dia de l’Orgull i denuncia les discriminacions per LGTBI-fòbia vers el personal facultatiu del col·lectiu

MC celebra el Dia de l'Orgull LGBTIQ+

Aquest divendres, com cada 28 de juny, se celebra el Dia Internacional de l’Orgull LGBTIQ+ per commemorar els fets esdevinguts el mateix dia de l’any 1969 a Nova York, quan la població del col·lectiu va sortir al carrer arran d’una batuda de la policia al bar gai Stonewall Inn. En aquell moment, les pràctiques homosexuals i el transvestisme estaven perseguits legalment, i aquesta rebel·lió va suposar l’inici del moviment per l’alliberament LGBTIQ+. 

Metges de Catalunya (MC), compromès amb la defensa dels drets de les persones del col·lectiu, s’adhereix a la celebració de l’efemèride per reclamar la tolerància i la igualtat de totes les persones lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals, intersexuals, queer, i d’altres orientacions sexuals o identitats de gènere que generalment acostumen a estar marginades i oprimides per la societat.

Malgrat que durant les darreres dècades s’ha avançat molt pel que fa a drets LGBTIQ+ al nostre país, encara són moltes les persones del col·lectiu que pateixen discriminacions o agressions per raó de la seva orientació sexual, identitat o expressió de gènere.

Discriminacions a la consulta
Aquestes conductes també es pateixen en l’àmbit sanitari, tant per part d’usuaris com de professionals. “Quan arriba un pacient trans, acostumen a passar-me’l a mi al·legant que, com que soc lesbiana, no em molesten els raros”, apunta una metgessa de família d’un CAP de l’àrea Metropolitana Sud. La doctora denuncia que al llarg de la seva trajectòria laboral s’ha enfrontat a molts comentaris discriminatoris per portar el cabell curt i vestir roba ampla o socialment considerada masculina. “Recordo un pacient que es va enfadar perquè volia que l’atengués i encara no era la seva hora. Es va posar molt agressiu, criticant-me pel meu aspecte físic, i vaig haver de fer sonar l’alarma perquè vinguessin a fer-lo fora”, explica. 

Una facultativa homosexual d’un CAP de Barcelona denuncia que també ha viscut situacions similars en primera persona: “Hi ha pacients que, quan s’enfaden perquè porten massa estona esperant, recorren a insults LGTBI-fòbics. Un cop un home em va escridassar des de la sala d’espera, dient que segurament anava tard amb les visites perquè amb la pinta de bollera que tinc devia estar tot el dia amb el vibrador dins de la consulta. Quan vaig anar a queixar-me del seu comportament, va agafar-me per la caputxa de la dessuadora que portava sota la bata i van haver d’ajudar-me perquè em deixés anar”.

Acord pioner
Aquests només son un parell de les milers de situacions incòmodes i violentes que pateixen molts treballadors no només sanitaris sinó de tots els sectors. En aquest sentit, MC celebra la signatura d’un acord pioner produïda aquest dimecres, 26 de juny, entre el govern espanyol i agents socials per la igualtat i la no discriminació de les persones LGBTIQ+ en l’àmbit laboral. 
El pacte contempla un reglament de mesures que garanteixi la igualtat a la feina, incloent protocols específics contra la violència i l’assetjament que facin referència concreta a aquest col·lectiu i s’haurà d’aplicar a totes les empreses que tinguin una plantilla amb més de 50 treballadors.

Delictes
El sindicat recorda la importància de denunciar qualsevol tipus d’agressió, ja siguin insults, amenaces, coaccions o atacs físics, ja que la incitació a l’odi, la violència o la discriminació per raó d’orientació sexual constitueixen un delicte penal. A més, “l’homofòbia i la transfòbia són circumstàncies agreujants en la comissió de qualsevol delicte”, recorda l’advocada del Col·lectiu AiDE Mireia Montesinos. 

Tota actuació del personal laboral, estatutari i funcionari que treballi als serveis públics de salut que signifiqui discriminació per raó de sexe, gènere o orientació sexual, a més,  constitueix una falta disciplinària molt greu i també pot arribar a constituir un fet delictiu. MC recorda a l’afiliació que pot contactar amb el seu delegat o delegada de referència per demanar ajuda davant qualsevol agressió o discriminació d’aquest tipus en l’àmbit de treball i, si s’escau, pot denunciar-se a través dels serveis jurídics del sindicat.