Metges de Catalunya (MC) ha assistit aquest dijous a la segona reunió de negociació del IV Conveni SISCAT, la qual ha descrit com un tant “caòtica” per la manca d’un ordre del dia prèviament establert. La jornada ha començat amb la presentació d’Antonio Benavides i Yolanda Sánchez com a president i secretària de la mesa, respectivament, i s’ha centrat en la proposta d’un acord parcial pel que fa a la nova normativa sobre els drets laborals del col·lectiu LGTBIQ+, sense avançar en la negociació dels continguts del conveni com a tal.
El sindicat considerava prioritari reprendre el debat sobre la representativitat després de manifestar a la reunió del passat desembre la seva disconformitat amb la composició de la part social d’aquesta i haver-ne reclamat la seva revisió. Aquesta qüestió, però, ha hagut de posposar-se per la manca del posicionament i la documentació que ha de manifestar el Departament de Treball.
Així doncs, la reunió s’ha centrat en l’anàlisi d’un document que la part patronal va remetre dimarts en el qual proposava adaptar el conveni col·lectiu a la nova normativa dels drets laborals de les persones LGTBIQ+, centrades en la igualtat, la no discriminació i la garantia dels drets laborals del col·lectiu, i s’haurien d’incorporar al conveni abans del mes d’abril.
Totes les parts implicades han coincidit en la importància de realitzar-ne una adaptació que garanteixi millores reals per a les persones d’aquest col·lectiu i s’han mostrat “totalment d’acord” en què això es porti a terme. Així doncs, els sindicats han remarcat la necessitat de profunditzar en unes propostes concretes i pràctiques i, per tant, s’ha acordat constituir una comissió específica per abordar aquest punt i garantir el compliment de la llei.
D’altra banda, MC ha intentat que aquest primer acord parcial inclogués també millores significatives per al conjunt dels treballadors, concretament, l’eliminació de la minoració salarial del 0,88% als centres públics que encara s’arrossega des de les retallades. Aquesta petició s’ha fet com una mostra de voluntat negociadora per arribar a acords que siguin beneficiosos per al conjunt de treballadors i no només per a uns col·lectius concrets, però la proposta no ha estat acceptada per les patronals del sector.
Malgrat la “poca productivitat” d’aquesta segona reunió pel que fa a la negociació del contingut del conveni, el sindicat mèdic es manté ferm en el seu compromís per treballar i lluitar per assolir un pacte que reflecteixi avenços tant en els drets específics dels col·lectius vulnerables com en la millora de les condicions generals de tots els professionals del sector.
La mesa negociadora es tornarà a reunir el 6 de febrer en una trobada que MC desitja que sigui “més fluida” i en la qual espera que es doni resposta “d’una vegada per totes” a la qüestió de la representativitat.