L’Agrupació de Psicòlegs de MC denuncia que la falta d’especialistes provoca que pugui passar fins a mig any entre visites

Consulta psicològica

Patrícia Escalona, psicòloga clínica i membre de l’Agrupació de Psicòlegs de Metges de Catalunya (APMC), en declaracions a El matí de Catalunya Ràdio, ha denunciat aquest dimecres que la falta de psicòlegs clínics a la sanitat pública provoca que els tractaments de salut mental no es duguin a terme amb eficàcia i qualitat, especialment pel temps d’espera entre visita i visita. Així, mentre que la pauta terapèutica estableix que la periodicitat de les visites hauria de ser setmanal, quinzenal o mensual, en funció de la severitat de cada cas, i amb un temps aproximat d’uns 45 minuts, la realitat és molt diferent, ja que en molts centres les visites es fan cada quatre o sis mesos i amb un temps per visita que amb prou feines arriba a la mitja hora. “Això no és un tractament psicològic", ha assegurat Escalona.

El dèficit de psicòlegs clínics, a més, comporta que en ocasions l’abordatge terapèutic no sigui el més adequat. Segons ha explicat Escalona, en situacions de gravetat menor en què les guies clíniques assenyalen que la intervenció psicològica és prioritària, “es fa un abordatge farmacològic des de l'atenció primària o a través d'un psiquiatre del centre de salut mental quan això no resoldrà el problema".

Com ha denunciat anteriorment, l’APMC remarca la incoherència de promoure el Pacte Nacional de Salut Mental de Catalunya com a estratègia per a millorar el benestar emocional de la població, mentre la convocatòria de places de formació de psicòlegs interns residents (PIR), l’especialitat necessària per treballar al sistema públic es manté molt per sota del que seria necessari. Aquest any s’ofereixen només 53 places PIR a Catalunya, 10 més de les que s’oferien abans de la pandèmia. Per aquest motiu, l’APMC reclama a Salut que planifiqui la necessitat de professionals tenint en compte els seus requeriments formatius.