El 60% dels facultatius de l’Hospital de Palamós secunden la vaga convocada per Metges de Catalunya

El personal mèdic de l’Hospital de Palamós ha mostrat el seu rebuig a la sanitat low cost que precaritza les condicions laborals i retributives dels metges i ha secundat de manera majoritària la vaga parcial convocada aquest dijous per Metges de Catalunya (MC). El 60% dels facultatius del centre s’han aturat de les 8 a les 12 hores per protestar contra la sobrecàrrega assistencial ocasionada per una insuficient dotació de la plantilla mèdica i per reclamar millores organitzatives en les jornades d’atenció continuada (guàrdies), la formació i la participació dels metges en la gestió.

En consultes externes, el seguiment de la vaga per serveis ha estat del 100% en traumatologia, dermatologia, pediatria, urologia i otorinolaringologia, i del 50% en ginecologia, cirurgia general i cardiologia. La meitat dels quiròfans de l''hospital (dos de quatre) tampoc han estat operatius durant l''aturada.

Més de 50 facultatius s’han concentrat en el vestíbul del centre exhibint  consignes contra les retallades i en defensa de la sanitat pública. Els manifestants s’han situat rere una gran pancarta amb el lema ''No a la sanitat low cost. Prou precarietat i més qualitat'' i han exigit a l’empresa que atengui les seves reivindicacions que asseguren que també seran positives per a l’assistència que presten als pacients.

Durant la concentració, el delegat de MC a l’Hospital de Palamós, Josep Antoni Duran, ha llegit el manifest de vaga en què el sindicat denuncia “la transformació d’un model sanitari que lluíem amb orgull arreu del món en un sistema low cost que anteposa el control de la despesa a la qualitat”. En declaracions als mitjans de comunicació, Duran ha afirmat que els metges tenen 'voluntat de negociar'" i ha anunciat que, en els propers dies, tornaran a obrir una via de diàleg amb els representants empresarials. Amb tot, ha advertit que, si la negociacions continuen encallades, '"les protestes seguiran'".

Duran ha reiterat que les reivindicacions dels facultatius són “assumibles” per l’empresa. A més del reforç de la plantilla de metges, MC demana incrementar la presència de facultatius durant les jornades d’atenció continuada (guàrdies), que aquestes siguin remunerades almenys al mateix preu que les hores de la jornada ordinària i que els majors de 50 anys no estiguin obligats a fer-les.

Així mateix, reclama l’establiment d’un pla de formació continuada per al personal mèdic, l’adjudicació del quart nivell de carrera professional als facultatius que esperen la seva valoració des de l’any 2014, la voluntarietat en la prestació de serveis en els vehicles d''intervenció ràpida (VIR) de la base operativa del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) a l’Hospital de Palamós i mesures relacionades amb la implicació dels metges en la gestió i planificació.

Concentracions de suport
El col·lectiu mèdic de la xarxa sanitària concertada ha volgut mostrar el seu suport als metges en vaga. Facultatius de centres com el Consorci Sanitari de Terrassa, l''Hospital de Mataró, l''Hospital de Figueres, l''Hospital de Sant Celoni, l''Hospital Municipal de Badalona o l''Hospital de Vilafranca, entre altres, s''han concentrat aquest matí amb un mateix missatge unitari: “Tots som Palamós”.

Contacte de premsa

premsa@metgesdecatalunya.cat
Telèfon: 93 265 11 77 ext. 5
Fax: 93 265 39 71

Secretaria de Comunicació: Elisa de Frutos

Equip de comunicació: Hèctor Calvet, Albert Torres i Eva Martínez