MC titlla de "declaració de guerra" la intenció del Ministeri de Sanitat de perllongar l’obligatorietat de les guàrdies fins als 60 anys

Metges de Catalunya (MC) valora com una “declaració de guerra” la informació filtrada de les negociacions per a la reforma de l’Estatut Marc del personal estatutari dels serveis de salut que assegura que el govern central, amb el beneplàcit d’algunes comunitats autònomes, s’estaria plantejant dues mesures per “lligar de mans i peus” el personal facultatiu davant la crisi de professionals que travessa el sistema sanitari públic. Per una banda, el Ministeri de Sanitat voldria ampliar l’edat fins a la qual els metges i metgesses han de realitzar guàrdies de manera obligatòria, passant dels 55 anys actuals als 60 anys, i per altra, hauria traslladat a les administracions sanitàries autonòmiques la proposta d’allargar el període de formació sanitària especialitzada, a través del sistema de residència, fins als vuit anys de durada.

El sindicat mèdic considera “vergonyoses” les mesures plantejades pel govern de l’Estat, ja que representen un “atac frontal” contra el col·lectiu mèdic. “En un context de dèficit d’especialistes, amb les llistes d’espera desbocades, amb problemes d’accessibilitat al sistema, amb desenes de milers de metges a les portes de la jubilació i amb centenars de joves facultatius disposats a fer les maletes, Sanitat opta per la mà dura empitjorant les condicions de treball fins al límit de l’explotació”, argumenta l’organització.

Les guàrdies, que en la majoria de casos representen jornades interrompudes de 24 hores de treball, “comporten un desgast físic i mental que s’agreuja amb el pas dels anys”, afirma MC. En aquest sentit, perllongar l’obligatorietat de fer-les fins als 60 anys, a més d’un “abús”, comporta un “risc per a la salut dels especialistes que les realitzen”.

Així mateix, per al sindicat és un “escàndol” que només es vulgui imposar la realització de més guàrdies, sense posar sobre la taula que les jornades d’atenció continuada computin com a temps de treball de cara a la jubilació, ni que es proposi l’establiment de coeficients reductors per a l'edat de retir, com tenen altres col·lectius professionals el treball dels quals es considera “penós”.

Pel que fa a la possibilitat d’allargar el MIR fins als vuit anys, sense que es justifiqui per necessitats de millora de la formació especialitzada, MC veu “inaudit” que un estat social i de dret vulgui institucionalitzar la figura dels residents com a “mà d’obra barata amb condicions laborals i retributives de semiesclavitud” per evitar que el sistema entri en fallida per la falta de metges. “Aquesta decisió provocaria un efecte fugida dels graduats en Medicina sense precedents”, adverteix l’organització.

Trobada de sindicats
En cas de confirmar-se la voluntat d’aplicar aquestes dues mesures, MC advoca per una resposta “unitària i contundent” per part de les organitzacions que representen majoritàriament els facultatius espanyols. En aquest sentit, diferents sindicats mèdics autonòmics es trobaran aquesta setmana a Mallorca, dins el marc de les jornades que la Confederación Estatal de Sindicatos Médicos (CESM) durà a terme a l’illa els dies 4, 5 i 6 de maig, on s’abordarà una possible convocatòria de mobilitzacions de caràcter estatal “contra la regressió de drets i l’empitjorament de les condicions de l’exercici professional al sistema públic de salut”.

MC participarà com a convidat en aquestes jornades, a les quals també hi assistirà una representació dels sindicats mèdics associats a la Federació Europea de Metges Assalariats (FEMS).

Documents

Contacte de premsa

premsa@metgesdecatalunya.cat
Telèfon: 93 265 11 77 ext. 5
Fax: 93 265 39 71

Secretaria de Comunicació: David Arribas

Equip de comunicació: Albert Torres, Laia Calaf i Eva Martínez