Metges de Catalunya acusa els governs català i espanyol d’improvisar “sense rigor” la política de medicaments

Metges de Catalunya (MC) considera que l’encavalcament de les darreres mesures impositives sobre la prestació farmacèutica, acordades pels governs català i espanyol, “demostren una falta de rigor i una absoluta improvisació impròpies d’unes administracions responsables”.

Per al sindicat, majoritari a la sanitat catalana, la posada en marxa de la taxa de l’euro per recepta a Catalunya el passat 23 de juny, l’entrada en vigor del nou copagament farmacèutic a partir de l’1 de juliol i la proposta del Ministeri de Sanitat d’excloure 426 fàrmacs comuns del finançament públic posen de manifest el “desgavell” de la política sanitària actual.

El recentment elegit nou secretari general de MC, Francesc Duch, lamenta que Sanitat vulgui retirar les subvencions a certs medicaments per a símptomes menors, “sense que prèviament hagi dialogat amb els professionals i s’hagi fet una avaluació seriosa i independent del seu cost-efectivitat” i, a més, adverteix del risc que aquests fàrmacs siguin substituïts per altres finançats, però més cars.

“S’està actuant des de la precipitació i les presses i això no és bo per al sistema”, afirma Duch, que posa com a exemple que, en la llista inicial de medicaments a excloure del finançament públic, Sanitat havia inclòs els fàrmacs per tractar les migranyes en el grup terapèutic d’antidiarreics.

Així mateix, el representant del sindicat recela dels càlculs del ministeri que preveu estalviar-se 458 milions d’euros amb aquesta mesura i aposta per formalitzar “concursos públics de licitació de fàrmacs” –subhasta de medicaments– per tal de finançar fins al cost del producte més econòmic, en igualtat de principi actiu i de dosi. També proposa deixar de subvencionar aquells fàrmacs que no tinguin una eficàcia terapèutica acreditada.

Finalment, Duch referma el “compromís” del col·lectiu mèdic amb la preservació de la qualitat assistencial i de la salut del pacient, davant de qualsevol mesura que l’Administració apliqui amb finalitats “exclusivament economicistes”.

 

Contacte de premsa

premsa@metgesdecatalunya.cat
Telèfon: 93 265 11 77 ext. 5
Fax: 93 265 39 71

Secretaria de Comunicació: David Arribas

Equip de comunicació: Hèctor Calvet, Albert Torres, Eva Martínez i Laia Calaf