Metges de Catalunya convoca una vaga parcial del personal mèdic de l’Hospital de Palamós el dia 17 de març

Metges de Catalunya (MC) ha convocat una vaga parcial del personal facultatiu de l’Hospital de Palamós el proper 17 de març per protestar contra la “precarietat laboral i la sanitat low cost i per denunciar l’“immobilisme empresarial” davant les reivindicacions del col·lectiu mèdic. L’aturada, a la qual estan cridats els 170 facultatius del centre hospitalari, tindrà una durada de quatre hores, de les 8 a les 12 hores, i afectarà tots els serveis i especialitats.

Després de reiterats intents de negociació amb la gerència de la Fundació Hospital de Palamós     –tots ells amb resultat infructuós– els representants del sindicat mèdic han decidit convocar la vaga. La mesura compta amb el suport del 71% de la plantilla mèdica del centre que el passat 19 de febrer va participar en una consulta vinculant organitzada per MC.

El delegat del sindicat a l’Hospital de Palamós, Josep Antoni Duran, afirma que la convocatòria és l’“eclosió del malestar acumulat pels metges durant més de cinc anys de retallades”. Uns ajustos, diu, que han precaritzat les condicions laborals i retributives dels facultatius i han derivat en una situació de sobrecàrrega assistencial “insofrible”, conseqüència d’una política empresarial que “aposta per una sanitat low cost que anteposa l’estalvi a la qualitat”.

Duran assegura que les reivindicacions dels professionals mèdics són “perfectament assumibles per l’empresa i extraordinàriament positives per als pacients”, ja que tindrien un impacte directe sobre la qualitat dels serveis, reduint la pressió assistencial i les llistes d’espera.

En la convocatòria de vaga, que tindrà per lema ‘Prou precarietat i més qualitat. No a la sanitat low cost, el sindicat reclama:

  • Restabliment de les guàrdies de presència física (en comptes de localitzades) en els serveis de Traumatologia i Cirurgia.
  • Exoneració de l’obligatorietat de realitzar guàrdies als facultatius majors de 50 anys.
  • Durada mínima de 10 hores de les guàrdies de presència física.
  • Aplicació de les sentències judicials que estableixen que l’hora de guàrdia s’ha de retribuir, com a mínim, al mateix preu de l’hora ordinària.
  • Revisió i actualització de la plantilla mèdica per reforçar els serveis amb major demanda.
  • Adjudicació del quart nivell de carrera professional als facultatius que es troben pendents de valoració des de l’any 2014.
  • Avaluació triennal de la gestió del Director mèdic per part dels facultatius.
  • Instauració d’un pla de formació continuada per serveis.
  • Voluntarietat en la prestació de serveis mèdics en els Vehicles d''intervenció ràpida (VIR) de la base operativa del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) a l’Hospital de Palamós.
  • Participació en l’establiment de les condicions de treball i de seguretat i salut dels facultatius que treballen en les diferents empreses de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (matriu de la Fundació Hospital de Palamós), en especial pel que fa referència a la coordinació de calendaris laborals, horaris i vacances.


Concentracions de suport
El mateix dia de la vaga, els delegats de MC dels centres de la xarxa sanitària concertada de tot Catalunya convocaran concentracions de cinc minuts en cada un dels hospitals per mostrar el suport i la solidaritat del col·lectiu mèdic envers les reivindicacions dels facultatius de l''Hospital de Palamós.

Documents

Contacte de premsa

premsa@metgesdecatalunya.cat
Telèfon: 93 265 11 77 ext. 5
Fax: 93 265 39 71

Secretaria de Comunicació: Elisa de Frutos

Equip de comunicació: Hèctor Calvet, Albert Torres i Eva Martínez