Metges de Catalunya denuncia l’ICS davant la Inspecció de Treball per posar traves al dret a vot dels metges de guàrdia

Metges de Catalunya (MC) ha interposat aquest dijous una denúncia contra l’Institut Català de la Salut (ICS) davant la Inspecció de Treball de Catalunya (ITC) per dificultar l’exercici del dret a vot dels facultatius que el proper diumenge, 24 maig, dia de les eleccions municipals, treballaran en jornada d’atenció continuada. El sindicat ha presentat la denúncia després de rebre nombroses queixes per la negativa dels responsables de recursos humans de l’empresa pública a retribuir el temps d’absència dels metges de guàrdia per anar a votar, tal com fixa l’Ordre EMO/119/2015, de 22 d’abril, del Departament d’Empresa i Ocupació, que estableix les instruccions necessàries per a la participació dels treballadors a les eleccions locals.

L’organització considera “inaudit” que l’ICS faci la seva pròpia interpretació de la instrucció i fomenti l’abstencionisme entre el col·lectiu mèdic. “No ens sorprèn la gasiveria de l’equip directiu de l’ICS, obsessionat amb l’estalvi i les retallades en la política de RRHH, el que ens sorprèn és que el Govern de la Generalitat toleri que l’ICS sigui l’única empresa pública que incompleix la normativa electoral”, afirma el secretari general de MC, Francesc Duch.

En la denúncia presentada a la ITC, el sindicat recorda que la jornada d’atenció continuada es programa amb anterioritat i és d’obligat compliment per als professionals. A més nega que, com assegura l’ICS, en el II Acord de la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat s’estableixi que el permís per anar a votar no sigui retribuït en el cas de les guàrdies mèdiques. Per a l’organització, l’acord estableix que l’atenció continuada es cobrarà a raó de les hores efectivament treballades, “però això no suposa una desnaturalització del dret al permís retribuït i no recuperable per poder votar”.

Tot i els obstacles, el sindicat mèdic apel·la a la responsabilitat cívica dels facultatius perquè exerceixin el seu dret a vot, notificant-ho prèviament a l’empresa. En cas que l’ICS mantingui la voluntat de no retribuir les hores concedides per a la votació –quatre o dues hores en funció del temps de coincidència de la jornada de treball amb l’horari d’obertura dels col·legis electorals–, MC estudiarà la possibilitat de recórrer a la via judicial “per exigir que no es vulneri un dret bàsic i vertebrador del sistema democràtic”.

Documents

Contacte de premsa

premsa@metgesdecatalunya.cat
Telèfon: 93 265 11 77 ext. 5
Fax: 93 265 39 71

Secretaria de Comunicació: Elisa de Frutos

Equip de comunicació: Hèctor Calvet, Albert Torres i Eva Martínez