Metges de Catalunya insta els col·legis a actuar contra l’assignació de competències mèdiques a infermeria

Metges de Catalunya (MC) ha demanat als col·legis mèdics catalans que actuïn contra l’“assignació progressiva” de competències mèdiques al personal d’infermeria i que exigeixin al Departament de Salut el compliment de la Llei d’ordenació de les professions sanitàries (LOPS) de 2003, que preveu “de manera controlada” els processos assistencials que un facultatiu pot delegar a un infermer.

En una carta adreçada als presidents dels col·legis oficials de metges de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, el sindicat adverteix que l’atribució de funcions mèdiques a infermeria “ha crescut fins a esdevenir una pràctica habitual, promoguda des de la mateixa Administració”.

En aquest sentit, MC reclama als col·legis, “com a garants de la bona pràctica de la medicina”, que emplacin l’Institut Català de la Salut (ICS) a deixar d’incentivar i pressionar el personal d’infermeria “perquè gestioni la demana mèdica, fins i tot motivant econòmicament la resolució de casos sense consultar el metge”.

Així mateix, el sindicat denuncia la 'perversió'" del programa informàtic e-CAP, que fan servir els professionals d’atenció primària de l’ICS per gestionar les històries clíniques electròniques, ja que permet suplantar la identitat del metge i diagnosticar mitjançant un simple qüestionari, tramitar derivacions a especialistes, sol·licitar proves complementàries i fer prescripcions farmacològiques, sense que el facultatiu hagi autoritzat la delegació d’aquesta assistència.

“Qualsevol error en la gestió d’aquests processos podria comportar responsabilitats jurídiques imputables al metge que desconeix l’assistència efectuada en el seu nom”, subratlla el sindicat en la missiva.

No obstant això, MC puntualitza que “no es tracta de qüestionar la tasca de la infermeria, ni de negar la necessària coordinació entre els diferents professionals sanitaris. Estem convençuts que les competències de la infermeria tenen recorregut sense que aquestes suposin una invasió de l’acte mèdic”.

Amb aquest objectiu, el sindicat considera “imprescindible” que l’Administració desplegui normativament la Llei de garanties i ús racional dels medicaments de 2006 per dotar de majors responsabilitats a infermeria, sense recórrer a la delegació de competències que pot comportar problemes jurídics, tant per al col·lectiu mèdic com infermer, sobretot si es fa contravenint la LOPS.

 

Contacte de premsa

premsa@metgesdecatalunya.cat
Telèfon: 93 265 11 77 ext. 5
Fax: 93 265 39 71

Secretaria de Comunicació: David Arribas

Equip de comunicació: Hèctor Calvet, Albert Torres, Eva Martínez i Laia Calaf