Metges de Catalunya (MC) considera una “aberració” el real decret llei aprovat recentment pel govern espanyol que, entre altres mesures, permet a les comunitats autònomes contractar facultatius que no tenen el títol d’especialista –sense el MIR– i professionals extracomunitaris als quals el Ministeri de Sanitat encara no ha convalidat la seva especialització, amb l’objectiu de contrarestar el dèficit de recursos humans que arrossega el sistema davant l’embranzida de la segona onada de la pandèmia de la COVID-19.
La normativa autoritza també el desplaçament “indiscriminat” de personal mèdic entre unitats assistencials de diferents especialitats dins d’un mateix centre hospitalari i entre hospitals i centres d’atenció primària (CAP) d’una mateixa àrea d’influència, sempre que quedi garantida l’atenció sanitària en els serveis d’origen, segons especifica el text.
El sindicat considera que aquestes mesures comporten, d’una banda, un “abús intolerable i inacceptable de la disponibilitat dels professionals de la salut”, i de l’altra, un “perill evident per a la qualitat i la seguretat assistencial dels pacients”.
Per això, reclama a l’executiu central la “retirada immediata” del decret i, alhora, exigeix a les autoritats sanitàries, tant estatals com autonòmiques, un “increment substancial del finançament sanitari” per superar, d’una vegada per sempre, el dèficit crònic dels sistemes de salut. “Fins ara, la falta de recursos econòmics s’ha compensat, sobretot, amb el sacrifici immens dels professionals i amb la manca de noves inversions i renovació d’equipaments, però aquesta situació és insostenible en el temps”, assenyala l’organització.
Vaga estatal
Per aquestes raons, MC comparteix els motius que justifiquen la vaga general de metges que s’ha convocat a tot l’Estat espanyol per a aquest dimarts, 27 d’octubre, però deixa a criteri dels seus afiliats sumar-se o no a l’aturada, donada la situació actual de la pandèmia a Catalunya.
►►► Adjuntem el Reial decret llei 29/2020, de 29 de setembre, de mesures urgents en matèria de teletreball a les administracions públiques i de recursos humans en el Sistema Nacional de Salut per fer front a la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19